Σοκολατένιος… πειρασμός: Κέικ με γλάσο σοκολάτας

Αν είστε μεγάλοι φαν της σοκολάτας και θέλετε να κάνετε μια… ολοκληρωμένη σοκολατένια αμαρτία, αυτό το κέικ, συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, είναι ιδανικό για σας!

Υλικά

  • 300 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • 130 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, τεμαχισμένο + λίγο για τη φόρμα, λιωμένο
  • 6 αβγά
  • 320 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. χονδρό αλάτι
  • 60 γρ. νερό
  • 40 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ ή ουίσκι

Γλάσο σοκολάτας

  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Την αποσύρουμε από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει.

Σε ένα άλλο, αρκετά μεγάλο μπολ, χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά με την καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε έπειτα τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, ανακατεύουμε ξανά και στο τέλος ρίχνουμε το νερό και το ποτό.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων 11 x 24 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για 45 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρουμε. Για να το γλασάρουμε θα πρέπει να κρυώσει εντελώς (κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, για να διαφεύγουν οι υδρατμοί από κάτω).

Γλάσο σοκολάτας

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει βράση την αποσύρουμε και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε ώστε να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα, προσθέτοντας στο τέλος και το μέλι.

Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του γλάσου και να αρχίσει ελαφρώς να σφίγγει, επειδή αν είναι πολύ ρευστό δεν θα σταθεί πάνω στο κέικ, και περιχύνουμε το γλυκό.

Πηγή: xrysessyntages.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

6 απίστευτα facts για τη σοκολάτα που λίγοι γνωρίζουν!

«Θεϊκό» τριπλό κέικ σοκολάτας!

Πεντανόστιμο vegan κέικ σοκολάτας

Ποιος τύπος σοκολάτας είναι πιο καλός για την υγεία μας;

 

Σχετικά άρθρα