Πώς η κατάθλιψη μπορεί να καταστρέψει έναν γάμο;

Ο Λόγκαν ήταν διδάκτωρ. Η διατριβή του είχε θέμα την αρχαία ιταλική ποίηση. Η ζωή του ήταν περιτριγυρισμένη από ράφια με παλιά βιβλία, ενώ αγαπούσε να διδάσκει τους νεαρούς φοιτητές του. Ο καθηγητής που επέβλεπε τη διατριβή του  ήταν ένας δύσκολος άνθρωπος και ασυνεπής, ενώ ο Λόγκαν από την μεριά του ήταν ένας άνθρωπος που ανησυχούσε συνέχεια για το εάν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των γύρω του.

Μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει θεραπεία μετά από τις επίμονες εκκλήσεις της γυναίκας του, της Λίντα, η οποία είχε πανικοβληθεί από την αλλαγή στη συμπεριφορά του. «Ο Λόγκαν ήταν ένας χαρούμενος άνθρωπος, γεμάτος αγάπη και ενδιαφέρον για τη δουλειά του», ανέφερε η Λίντα. «Τώρα έχω μπροστά μου ένα ζόμπι. Απλά κινείται στον χώρο χωρίς να μιλάει, ούτε σε εμένα ούτε σε κανέναν άλλο. Όταν γυρνάει σπίτι απλά πέφτει στο κρεβάτι αλλά ουσιαστικά είναι απών. Ακόμη κι όταν κάθεται στον υπολογιστή του ή διαβάζει κάποιο από τα βιβλία του, δεν ασχολείται ουσιαστικά με αυτό. Ούτε και σε εμένα δίνει βέβαια καμία σημασία».

«Όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον Λόγκαν, εκείνος ήταν κουλουριασμένος πάνω στην καρέκλα του λες και προσπαθούσε να εξαφανιστεί» αναφέρει ο ψυχολόγους που ανέλαβε να τον βοηθήσει. «Η φωνή του έβγαινε με το ζόρι ενώ μου απαριθμούσε όλα εκείνα, που ένιωθε ότι τον έπνιγαν, και τα οποία ήταν τόσα πολλά που με δυσκολία μπορούσα να τα καταγράψω».

Ο Λόγκαν ήταν για να καλά βυθισμένος στα σκοτεινά νερά της κατάθλιψης. Αλλαγές στον ύπνο και τη διατροφή; Υπήρχαν. Απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που μέχρι τότε τον ευχαριστούσαν; Υπήρχε. Συναισθήματα ενοχής; Ήταν ασταμάτητα. Χρήση αυτοκαταστροφικών όρων στην ομιλία του; «Είμαι ένας ηλίθιος; Γιατί πίστεψα ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω; Το μονό που κάνω είναι να απογοητεύω τη Λίντα». Παράλληλα, ανάφερε ότι ένιωθε  έναν έντονο συναισθηματικό πόνο και είχε αυτοκτονικές ιδέες. «Δεν πρόκειται πότε να τα καταφέρω. Η οικογένειά μου θα ήταν καλύτερα χωρίς εμένα». Ήταν ξεκάθαρό ότι ο πόνος σκότωνε αργά αλλά σταθερά τον ίδιο αλλά και τον γάμο του…

Κατάθλιψη και σχέσεις

Η κατάθλιψη «σκοτώνει» μαζί με τον πάσχοντα, όλες τις σχέσεις που υπάρχουν στη ζωή του, πρώτα και κύρια τη σχέση με τον/ την σύντροφό του. Είναι πολλές οι μελέτες που έχουν δείξει ποια είναι να βήματα μέχρι την οριστική διάλυση. Αρχικά, το καταθλιπτικό άτομο εκπέμπει «κύματα» αρνητικότητας, τα οποία με δυσκολία μπορεί να διαχειριστεί ο/η σύντροφός του. Επιπλέον, είναι πιο επιρρεπής στις λάθος επιλογές, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή η απρεπής και αντικοινωνική συμπεριφορά.

 

Συχνά οι σύντροφοί των καταθλιπτικών ατόμων ανησυχούν και αισθάνονται ένοχοι γι’ αυτό που συμβαίνει. Είναι εξαιρετικά στρεσογόνο το να γίνεσαι μάρτυρας του πόνου του άλλου, ενώ όλο αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όταν Λίντα καταλαμβανόταν από το αίσθημα της ανησυχίας, αυτό αναζωπύρωνε τις νοητικές στρεβλώσεις στο μυαλό του Λόγκαν. Ο ίδιος θεωρούσε ότι τα συναισθήματά της ήταν εχθρικά προς εκείνον, ακόμη κι αν δεν ήταν. Πίστευε ότι ήταν ανήσυχη επειδή τον μισούσε, ενώ η αλήθεια ήταν ότι εκείνη απλά φοβόταν για εκείνον.

Ο φαύλος κύκλος μεγαλώνει όσο ο καταθλιπτικός σύντροφος βυθίζεται στον πόνο του, χωρίς να μπορεί πλέον να νιώσει αγάπη και στοργή για το άλλο άτομο. Όταν ένας άνθρωπος είναι στρεσαρισμένος, χάνει τη διαίσθησή του και δεν μπορεί να αντιληφθεί τα μηνύματα που του στέλνουν οι άλλοι με το λόγο ή τη γλώσσα του σώματος. Όλη τους η προσοχή είναι εστιασμένη στον πόνο τους.

Ο Λόγκαν ήταν επίσης πολύ επιρρεπής στις νοητικές στρεβλώσεις. «Ήξερε» ότι οι μαθητές του πίστευαν ότι είναι έναν απαίσιος δάσκαλος, ενώ η αλήθεια ήταν ότι εκείνοι απλά δεν ενδιαφέρονταν για το αντικείμενο που δίδασκε. Η μελαγχολική του διάθεση άμβλυνε την τάση του για αυτοκριτική, ενώ αυτά που έλεγε ήταν παράλογα και εξαιρετικά σκληρά.

Ευτυχώς, η θεραπεία και η ανοιχτή επικοινωνία με τη Λίντα βοήθησαν τον Λόγκαν να ανακάμψει. Καθώς έβγαινε από αυτή την κατάσταση μπορούσε να δει τα πράγματα πιο καθαρά, ήταν λιγότερο επιρρεπής στις έντονα αρνητικές σκέψεις, ενώ μπορούσε να νιώσει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει με τις σπουδές και τη σχέση του.

Αν πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας υποφέρει μην καθυστερήσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η σχέση σας και η αγάπη σας για εκείνον θα τον/ την βοηθήσουν να βγει από τη δίνη.

 

Με πληροφορίες από το PsychologyToday.

Σχετικά άρθρα