Μούδιασμα στα χέρια: 4 πιθανές αιτίες που πρέπει να σε ανησυχούν!

Έχει συμβεί πιθανώς και σε σας, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας, να αισθανθείτε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στον βραχίονα κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Αυτή η γενικά ανώδυνη αίσθηση του «κοιμισμένου άκρου» ονομάζεται παραισθησία.

Εάν αγγίξετε το χέρι σας θα έχει την αίσθηση αφρού ή καουτσούκ. Διάφορα αίτια μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτό το φαινόμενο. Μερικά είναι σχετικά αθώα , ενώ άλλα απαιτούν άμεση θεραπεία.

Ας δούμε μαζί ποια μπορεί να είναι αυτά:

Κακή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ένα επεισόδιο προσωρινής και ταχείας παραισθησίας. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι μια κακή στάση στον ύπνο: Το σώμα ασκεί πίεση σε ένα νεύρο στο χέρι, το οποίο καταλήγει να μένει αδρανές, οπότε και επέρχεται το μούδιασμα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι φυσιολογικές. Το μούδιασμα εξαφανίζεται μετά την αλλαγή στάσης.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πολύ κοινό, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται σε άτομα των οποίων η εργασία περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών. Η υπερβολική πίεση στο διάμεσο νεύρο, που διατρέχει τον βραχίονα, το χέρι και τον καρπό, προκαλεί πόνο και μούδιασμα. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εκδηλώνονται τη νύχτα, καθώς κοιμάστε, συχνά με διπλωμένους καρπούς. Ένας νάρθηκας και ασκήσεις είναι συνήθως αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα.

Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν κίνδυνο νευρικής βλάβης, τη λεγόμενη διαβητική νευροπάθεια. Εμφανίζεται όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα καταστρέφουν τις νευρικές απολήξεις. Η διαβητική νευροπάθεια συνήθως προκαλεί μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια, αν και μπορεί επίσης να επηρεάσει τα χέρια. Η ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την ορθή αντιμετώπιση της νόσου.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας και του μυρμηγκιάσματος των άκρων. Μπορεί να είναι εύκολο να συγχέεται αυτή η αίσθηση μυρμηγκιών με το απλό μούδιασμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, λένε οι ειδικοί. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα ή να προτείνει κάποιες αλλαγές στη διατροφή για να ξεπεράσει αυτή την ανεπάρκεια.

Άλλες αιτίες

Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να επιφέρουν βλάβη στα νεύρα που προκαλεί το μούδιασμα των άκρων, χεριών και ποδιών. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • ορισμένους τύπους τραυματισμών
  • διαταραχές που σχετίζονται με την κατανάλωση
  • αυτοάνοσες διαταραχές
  • μερικά φάρμακα
  • διαταραχές του μυελού των οστών
  • λοιμώξεις
  • όγκους
  • σκλήρυνση κατά πλάκας
  • εγκεφαλικό αγγειακό ατύχημα
  • άλλες περιφερικές νευροπάθειες

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω μουδιάσματα στην πλάτη και τσιμπιές στο στέρνο. Τι μου συμβαίνει;

Έχω πόνο στο στήθος και μούδιασμα στο αριστερό χέρι: τι μπορεί να είναι;

Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους: Δυσφορία, σφίξιμο, μουδιάσματα

 

Σχετικά άρθρα