Ο αδελφός του νεκρού συζύγου μου με παρενοχλεί. Δεν σέβεται καν το πένθος μου!

Πριν  3  μήνες έχασα ξαφνικά τον σύζυγο μου από εγκεφαλικό. Τα παιδιά μου είναι μεγάλα και ζουν μόνα τους. Εγώ  ζω με τον αδελφό του άντρα μου. Ζούσε και πριν μαζί μας. Από τότε που πέθανε ο άντρας μου όμως έχει αρχίσει να με αγκαλιάζει και να με φιλάει. Το κάνει λέει για να νιώθω καλά. Εμένα όμως αυτό με ενοχλεί, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η συμβίωση σε σημείο που δεν μπορώ να διαχειριστώ το πένθος μου. Τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Χρειάζεται να κατανοήσετε ότι ζείτε μια συμβιωτική σχέση. Αυτό συμβαίνει στις σχέσεις στις οποίες το ένα μέλος νιώθει αδύναμο με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η ζωή του, φοβάται τις αλλαγές και αισθάνεται ενοχές για ό,τι συμβαίνει γύρω του.  Οι σκέψεις που συνήθως ακολουθούν είναι: «Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα οικονομικά», «Τον/την έχω συνηθίσει», «Θα αλλάξει συμπεριφορά κάποια στιγμή», «Τι θα απογίνω μόνη μου;».

Από την άλλη μεριά, ο δυνατός μιας συμβιωτικής σχέσης, ακόμα και πολύ ώριμος  άνθρωπος να είναι, παρασύρεται αναλαμβάνοντας έναν ρόλο κυρίαρχου και προσδοκά οφέλη μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Η μη κατανόηση της ανάγκης του πένθους σας και η προσπάθεια λεηλάτησης των λαφύρων του αδερφού αναδεικνύει την ψυχική του κατάσταση. Από την άλλη μεριά, εσείς ως η αδύναμη της σχέσης, βρίσκεστε σε αμφιθυμία και έτσι δεν παίρνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη συμπεριφορά του.

Το αρχικό βήμα έχει να κάνει με την επίγνωση της κατάστασης. Ποια είναι η αλήθεια, τι πραγματικά βιώνετε μέσα από τη συγκεκριμένη σχέση και ποιες είναι οι προσωπικές σας δυσκολίες; Αφού εντοπίσετε τις δυσκολίες σας, η επόμενη κίνηση αφορά την επεξεργασία τους. Από που προέρχονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; Όπως και να έχει, τις περισσότερες φορές όλα είναι θέματα αφορούν την αυτοεκτίμηση και τις φοβίες για το μέλλον, οι οποίες είναι πάντα υπερβολικές. Αναζητήστε βοήθεια από το περιβάλλον ή τα παιδιά σας ή ακόμα και από έναν ειδικό, αφού ξεκαθαρίσετε μέσα σας ότι πραγματικά δε θέλετε μια ερωτική σχέση με αυτόν τον άνθρωπο.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα