Δεν μπορώ να εμπιστευθώ κανέναν – Δεν αντέχω άλλα ψέματα!

Νιώθω ότι δεν μπορώ να εμπιστευθώ κανέναν, έχω αμφιβολία για ό,τι και να μου πουν. Κάθε φορά που κάποιος μπορεί να μου μιλήσει για ένα θέμα, σκέφτομαι άμα μου μιλάει ειλικρινά. Αυτή η κατάσταση κίνησε αφότου χώρισα. Είχαμε μια “άρρωστη” σχέση, αφού μεθούσε συνεχώς και πολλές φορές μου μιλούσε με υβριστικό λεξιλόγιο, μου έλεγε απίστευτα ψέματα και με κατηγορούσε συνέχεια για όλα.

Από τότε έχω σταματήσει να πιστεύω όποιο αγόρι και να με πλησιάσει αφού νιώθω πως με θέλει για καμία “ξεπέτα” ή επειδή έχει ορισμένες σεξουαλικές ανάγκες. Πρόσφατα άρχισε να μου ψιλοαρέσει ένα παιδί από το σχολείο που μάλλον και αυτού του αρέσω αλλά φοβάμαι πάρα πολύ να δεθώ, να αφεθώ ελεύθερη, να νιώσω. Συγκρατώ τον εαυτό μου διότι φοβάμαι πως άμα με αφήσω ελεύθερη, θα πληγωθώ για άλλη μία φορά και δεν βρίσκομαι σε θέση να αντιμετωπίσω άλλον έναν ψεύτη. Απλώς χρειάζομαι βοήθεια γιατί νιώθω ότι κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει.

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Καταλαβαίνω από αυτά που μου γράφετε ότι επενδύσατε σ’ αυτή τη σχέση και δεν έγιναν τα πράγματα όπως τα υπολογίζατε με αποτέλεσμα να πληγωθείτε και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας προς το αντίθετο φύλλο. Το ότι είχατε μια αρνητική εμπειρία δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που θα σας πλησιάσουν θα έχουν αυτές τις προθέσεις ούτε είναι δίκαιο να αποκλείετε τον εαυτό σας από το να νιώσει, να επενδύσει, να αλληλεπιδράσει ή να σχετιστεί με ένα άλλο άτομο.

Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται χρόνος για να “επουλωθούν” οι πληγές.  Δώστε αυτό τον χρόνο στον εαυτό σας αλλά μην απομονώνετε τον εαυτό σας από το να εμπιστευτεί ξανά! Μπορείτε να ξεκινήσετε να δοκιμάζετε πώς είστε στη συναναστροφή σας με το άλλο άτομο και αν νιώθετε άνετα να προχωρήσετε τη γνωριμία μαζί του, με λίγα λόγια να προχωράτε με το δικό σας ρυθμό και τις δικές σας ανάγκες.

Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια πάνω στο κομμάτι της εμπιστοσύνης και της ενίσχυσης της αυτο-εκτίμησης σας μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο που θα σας ακούσει και θα σας βοηθήσει να πατήσετε γερά στα πόδια σας!

 

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ερωτική απογοήτευση: Φοβάμαι ότι ο νέος σύντροφός μου θα με πληγώσει πάλι…

Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς θα την ξεπεράσω;

Σχετικά άρθρα