Μικρά διατροφικά μυστικά για να ρίξεις τη χοληστερίνη σου!

Η υψηλή χοληστερόλη ή χοληστερίνη αποτελεί στην εποχή μας ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς συχνά η διατροφή που ακολουθούμε δεν είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενεδειγμένη για τη διατήρηση της καλής υγείας και των σωστών επιπέδων χοληστερόλης.

«Καλή» και «κακή» χοληστερόλη

Η χοληστερόλη διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: Την «καλή» χοληστερόλ χπληδη (HDL), που αποτελεί τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού για τον περιορισμό της διαδικασίας φθοράς των αγγείων και την «κακή», που όσο πιο αυξημένη είναι τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης, ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι επιβλαβής για την υγεία. Πράγματι, όχι μόνο προωθεί την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, το υπερβολικό βάρος, την υπέρταση, αλλά έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο της καλής χοληστερόλης (LDL). Έτσι, ένας άνθρωπος που δεν ασκείται έχει διπλάσιες πιθανότητες να πάθει καρδιακή προσβολή από το άτομο που κινείται ή κάνει κάποιο είδος άσκησης.

2+1 μυστικά για να… ρίξεις την χοληστερόλη

Σόγια

Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί η σόγια, διάφορες μελέτες καταδεικνύουν την χρησιμότητά της στην «μάχη» κατά της «κακής» χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, 25 g πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και συνεπώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να αντικαταστήσετε με τόφου (tofu) τα κόκκινα κρέατα (που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά) καθώς και το αγελαδινό γάλα, που είναι επίσης πλούσιο σε λίπος.

Σκόρδο

Μπορεί η μυρωδιά του να το κάνει απωθητικό, όμως το σκόρδο έχει ευεργετικές επιδράσεις στην μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, αναστέλλοντας την παραγωγή της στο συκώτι (ήπαρ). Καθημερινά προτείνονται δύο σκελίδες ωμού σκόρδου προς κατανάλωση και 4 μαγειρεμένου.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα