Πρησμένος ουρανίσκος: Πότε μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό;

Το πρήξιμο στον ουρανίσκο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες πιθανές αιτίες, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν να αντθμετωπιστούν με την ελάχιστη δυνατή θεραπεία. Όμως, σπανιότερα, το πρηξιμο μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν το πρήξιμο είναι τα ακόλουθα:

  • φουσκάλες ή άλλες πληγές
  • ξερό στόμα
  • μυικοί σπασμοί
  • πόνος ή δυσφορία

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε σχετικά με τις πιθανές αιτίες πρηξίματος στον ουρανίσκο:

Μια σειρά από καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει μια διογκωμένη οροφή του στόματος. Τέτοιες είναι:

1. Πόνοι στο στόμα

Οι πληγές, οι τραυματισμοί και τα πλακώδη θηλώματα μπορεί να προκαλέσουν μια διογκωμένη οροφή του στόματος. Οι πιο συνηθισμένες πληγές στο στόμα, όπως κακώσεις και κρύες πληγές, εμφανίζονται στα ούλα, τα μάγουλα ή τα χείλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίζονται στην οροφή του στόματος. Οι πληγές μπορούν να προκαλέσουν πόνο, φουσκάλες και πρήξιμο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν πόνο ή οίδημα πριν εμφανιστεί η πληγή.

2. Τραυματισμοί

Μια από τις πιο κοινές αιτίες διόγκωσης στην οροφή του στόματος είναι ένας τραυματισμός. Ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμού περιλαμβάνουν: τρώγοντας ένα σκληρό φαγητό που μπορεί να προσκρούσει στην οροφή του στόματος τρώγοντας ή πίνοντας ένα εξαιρετικά καυτό στοιχείο μια γρατσουνιά από ένα κοφτερό κομμάτι φαγητού

3. Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση στην οροφή του στόματος. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση εάν ένα άτομο δεν λάβει μέτρα για να ανακουφίσει την πάθηση. Κάποιες κοινές αιτίες αφυδάτωσης και ξηροστομίας περιλαμβάνουν: υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ ορισμένα φάρμακα δεν πίνετε αρκετό νερό υπερβολική εφίδρωση, ιδιαίτερα σε ζεστές μέρες ή κατά την άσκηση ασθένεια Ένα άτομο με αφυδάτωση που προκαλεί ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί επίσης να αισθάνεται ιδιαίτερα αδύναμη ή να παρουσιάσει μυϊκούς σπασμούς.

4. Κύστη

Η συσσώρευση βλέννας μπορεί να σχηματιστεί μέσα σε μια θωρακική κύστη που εμφανίζεται στην οροφή του στόματος που ονομάζεται βλεννοκήλη. Τα βλεννογόνα είναι συνήθως ανώδυνα και συνήθως εμφανίζονται μετά από έναν μικρό τραυματισμό, όπως μια κοπή στην οροφή του στόματος. Συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία και μπορεί να εκραγούν μόνοι τους. Εάν ένα άτομο έχει βλεννοκήλη που είναι ιδιαίτερα μεγάλη ή τείνει να επαναληφθεί, ένας γιατρός μπορεί να το αποστραγγίσει με ασφάλεια.

5. Πικλοειδή θηλώματα

Ο ιός ανθρώπινου θηλώματος (HPV) είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό πλακωδών θηλωμάτων. Τα σκωμικά θηλώματα είναι μη καρκινικές μάζες που μπορούν να σχηματιστούν στην οροφή του στόματος. Αυτές οι μάζες συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Ωστόσο, μόλις ανακαλυφθούν και διαγνωσθούν, οι άνθρωποι θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουν. Είναι πιθανό ένας γιατρός να χρειαστεί να κάνει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τη μάζα.

6. Άλλες ιατρικές παθήσεις

Σπάνια, ένα πρήξιμο στον ουρανίσκο μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του στόματος ή η ιογενής ηπατίτιδα.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείς να θεραπεύσεις μια πρησμένη οροφή του στόματος στο σπίτι ή να περιμένει να θεραπευτεί μόνη της. Οι συνήθεις τραυματισμοί, όπως το κάψιμο από ένα ζεστό ρόφημα, συνήθως ξεπερνιώνται μέσα σε λίγες μέρες.

Σε περίπτωση έρπη ή άλλου ειδους πληγών, αυτές μπορεί να φύγουν από μόνα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα για να μειώσει τη συχνότητα ή τη σοβαρότητά τους.

Σε περιπτώσεις αφυδάτωσης ή ανισορροπίας ηλεκτρολυτών, οι πάσχοντες μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών. Είναι καλύτερο να πίνετε μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό ή τσάι βοτάνων.

Εάν οι ηλεκτρολύτες είναι πολύ χαμηλοί,  μπορείς επίσης να πιείς ένα αθλητικό ποτό ή χυμό για να σε βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

Σε περιπτώσεις καρκίνου του στόματος, οι επιλογές θεραπείας για καρκίνο μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.

Πότε πρέπει οπωσδήποτε να σε δει γιατρός;

Μερικοί βασικοί λόγοι για να επισκεφθείς γιατρό είναι οι ακόλουθοι:

  • πόνος που δεν φεύγει 
  • ανεξήγητο πρήξιμο ή πρήξιμο που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
  • πρήξιμο που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρήξιμο στον ουρανίσκο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Συνήθως, θα πρέπει να δεις πλήρη ανάκαμψη μέσα σε λίγες ημέρες, το πολύ εντός μιας εβδομάδας.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Σχετικά άρθρα