6 (πολύ) καλοί λόγοι για να φας δαμάσκηνα!

Tα δαμάσκηνα, αυτός ο «χρυσός» καρπός είναι μικρός στο μέγεθος, αλλά γεμάτος θετικές για τον οργανισμό μας  ιδιότητες. Η εποχή των δαμάσκηνων είναι σχετικά μικρή, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είναι ένα ευπαθές φρούτο που πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα μετά την αγορά. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε, εάν θέλετε, σε σακουλάκια αφού το κόψετε σε κομμάτια. 

Ας δούμε μαζί ποια είναι τα διατροφικά πλεονεκτήματα του δαμάσκηνου:

        1. Έχει λίγες θερμίδες

Δέκα δαμάσκηνα, δηλαδή περίπου 100 γραμμάρια, παρέχουν μόνο 53 θερμίδες, όπως το μήλο, το αχλάδι ή ο ανανάς.

      2. Πλούσιο σε νερό

Με σχεδόν 83% νερό, το δαμάσκηνο συμβάλλει στην καλή ενυδάτωση του σώματος, που χρειάζεται περίπου 1,5 λίτρα ή περίπου 8 ποτήρια ημερησίως.

      3. Εχει λίγους υδατάνθρακες

Αν ορισμένα φρούτα, όπως το μήλο, το βερίκοκο, το νεκταρίνι ή το βατόμουρο περιέχουν υδατάνθρακες, τα δαμάσκηνα δεν περιέχουν κανένα. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικά για άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

     4. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου

Περιέχει νερό, κάλιο και ίνες που του προσδίδουν καθαρτικές ιδιότητες. Διεγείρει την κίνηση του εντέρου, η οποία περιορίζει κάθε κίνδυνο δυσκοιλιότητας και επιτρέπει να έχετε ένα στομάχι, χωρίς φουσκώματα.

      5. Αυξάνει τα ενεργειακά αποθέματα

Περιέχει κυρίως γλυκόζη, που μετατρέπεται εύκολα σε ενέργεια από το σώμα, βοηθώντας πολύ το σώμα πριν κάποια σωματική άσκηση.

      6. Ιδανικό για τους ηλικιωμένους

Με τo πέρασμα του χρόνου, οι θερμιδικές ανάγκες μειώνονται, όμως οι ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα αυξάνονται. Τα δαμάσκηνα έχουν χαμηλές θερμίδες, αλλά περιέχουν βιταμίνες Β, β-καροτένιο, βιταμίνη C, πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό κλπ).

Με τι να συνδυάσεις τα δαμάσκηνα για καλύτερα αποτελέσματα

  • Με ξύσμα από φλούδα λεμονιού: Οι πηκτίνες του λεμονιού καταπολεμούν τη χοληστερόλη και τα φλαβονοειδή του ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Πολύ ταιριαστό σε μια δαμασκηνόπιτα.

  • Με ρόκα: Παρέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες. Ιδανικό συνοδευτικό με μια σως μελιού.
  • Με κρεμώδες τυρί: Παρέχει το απαραίτητο ασβέστιο για τα οστά. Συνοδεύει απολαυστικά μια κομπόστα από δαμάσκηνα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σταφύλι: πώς ωφελεί την υγεία και γιατί έχει υψηλή θρεπτική αξία

Σύκο: ένας διατροφικός… θησαυρός!

Μπάρες με δαμάσκηνα

Νουά μοσχαρίσιο με καρότα γλασέ και δαμάσκηνα

 

Σχετικά άρθρα