Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο: «Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις υαλουρονικού»;

Έχω οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Μπορώ να κάνω ενέσεις υαλουρονικού;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Χειρουργός-Ορθοπεδικός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η οστεοαρθρίτιδα είναι η κατάσταση κατά την οποία ο χονδρος που επικαλύπτει τις άκρες των οστών που σχηματίζουν μια άρθρωση, καταστρέφεται. Η λειτουργία του χόνδρου είναι να προσφέρει μια λεία  και ανθεκτική επιφάνεια ουτωσώστε η κίνηση της άρθρωσης να γίνεται απρόσκοπτα χωρίς τριβές.

Επίσης λόγω της ύπαρξης του υγειούς αρθρικού χόνδρου απορροφούνται οι κραδασμοί στην άρθρωση. Με το πέρασμα του χρόνου ο χόνδρος εκφυλίζεται και χάνει την ικανότητά του να απορροφά τους κραδασμούς.

Έτσι η λεία επιφάνεια φθείρεται και γίνεται κατακερματισμένη και τραχεία, με αποτέλεσμα η κίνηση να μην γίνεται ομαλά και να υπάρχει δυσκαμψία και πόνος αφού το υποκείμενο οστό είναι πλέον απροστάτευτο.

Εκτός από τη γήρανση του ιστού υπάρχουν και άλλες αιτίες φθοράς του χόνδρου, όπως τραυματισμοί ρευματοπάθεις κ.α. H διάγνωση γίνεται κυρίως με ακτινογραφίες.
Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι σε πρώτη φάση συντηρητική με απώλεια βάρους όταν πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου, φαρμακευτική αγωγή και ενδεχομένως φυσικοθεραπεία.
Συμπληρώματα όπως η θειική γλυκοζαμινη και η χοδροϊτίνη μπόρει να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις αλλά χρειάζονται μακροχρόνια λήψη.
Η επόμενη επιλογή είναι οι ενδοαρθρικές ενέσεις, μέθοδος που αφορά κυρίως στο γόνατο και λιγότερο στον ώμο. Ενδοαρθρικές εγχύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ ή αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP).
Τέλος, εφόσον διαπιστωθεί μεγάλη βλάβη στο χονδρο και τα συμπτώματα είναι έντονα η χειρουργική αντιμετώπιση ειναι η πλέον ενδεδειγμένη.
Γιώργος Παπαδημητρίου

Χειρουργός-Ορθοπεδικός

Επιμελητής «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών»-Κλινική Π. Φαλήρου

Σχετικά άρθρα