Όταν σηκώνομαι απότομα ζαλίζομαι και όλα μαυρίζουν γύρω μου. Τι μου συμβαίνει;

Η κόρη μου 14 χρονών μου έχει αναφέρει παλιότερα ότι όταν σηκώνεται μαυρίζουν τα μάτια κ δε βλέπει παροδικά. Η παιδίατρος συνέστησε να σηκώνεται σταδιακά από το κρεβάτι γιατί μάλλον έχει ορθυπόταση. Προχθές έκανε μονόζυγο και αφού κατέβηκε και στάθηκε λιποθύμησε. Σε εξετάσεις που της έγιναν δεν φάνηκε κάτι. Γενικά δεν τρώει όσο πρέπει. Τι πρέπει να κάνω;
Τι ακριβώς της συμβαίνει;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ως ορθοστατική υπόταση ονομάζουμε την υπερβολική πτώση της αρτηριακής  πίεσης κατά την έγερση στην όρθια θέση. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πέσει είτε η συστολική πίεση κατά 20 mm Hgκαι άνω είτε η διαστολική κατά 10 mm Hg ή και τα δύο, ενώ παράλληλα αυξάνονται αντιδραστικά οι σφίξεις κατά τουλάχιστον 10 παλμούς το λεπτό.

Δεν αποτελεί  συγκεκριμένη νόσο αλλά εκδήλωση ανώμαλης ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης λόγω διάφορων καταστάσεων.

Συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα λιποθυμίας, ζάλη, σύγχυση και αμαύρωση της όρασης τα οποία υποχωρούν όταν το άτομο ξαπλώσει. Όσοι δεν προλάβουν να ξαπλώσουν μπορεί να λιποθυμήσουν και να πέσουν, και σπανιότερα να υποστούν συγκοπτικό επεισόδιο ή ακόμα και γενικευμένη επιληπτική κρίση. Η άσκηση ή ένα βαρύ γεύμα επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Ποια τα αίτια της ορθοστατικής πίεσης;

Τα αίτια της ορθοστατικής πίεσης είναι συνήθως καρδιολογικά, νευρολογικά, ενδοκρινικά ή φαρμακευτικά. Στις έφηβες κοπέλες πιθανότερο καλοήθες αίτιο αποτελεί η αφυδάτωση σε συνδυασμό με πιθανή σιδηροπενική αναιμία λόγω της έμμηνου ρύσης.

Αν συνυπάρχει σωματική καταπόνηση από υπερβολική άσκηση χωρίς επαρκή ανάπαυση και κακή φυσική  κατάσταση τότε επιδεινώνεται η κατάσταση.

Στην περίπτωση της κόρης σας  και προτού αποδοθεί στα ανωτέρω η ορθοστατική υπόταση επιβάλλεται να ελεγχθεί κλινικά και παρακλινικά από παθολόγο, καρδιολόγο και πιθανώς νευρολόγο.

 

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω διαβήτη. Τι πρέπει να κάνω εάν πάθω υπογλυκαιμικό σοκ;

Ορθοστατική υπόταση: «Μύθος» ή αλήθεια ότι το αλάτι κάνει καλό;

Υπόταση: «Η κόρη μου περιμένει περίοδο και έχει χαμηλή πίεση. Είναι φυσιολογικό»;

Έχω στίγμα και υπόταση. Πώς θα φέρω την πίεσή μου σε φυσιολογικά επίπεδα;

 

Σχετικά άρθρα