Τοξική οικογένεια: Πώς θα κρατήσετε αποστάσεις «ασφαλείας»;

Είμαι 28 ετών και ζω στο πατρικό μου (ο Θεός να το κάνει), λόγω οικονομικών, αν και εργάζομαι με ημιαπασχόληση.

Είμαι με κάποιον τους τελευταίους μήνες, με τον οποίο ταιριάζουμε και το «πάμε σοβαρά», από ό,τι δείχνει. Την προηγούμενη εβδομάδα, με γνώρισε στους δικούς του και στα αδέρφια του, όχι τίποτα επίσημο, απλά πήγαμε βόλτα στο χωριό του για μπάνιο και περάσαμε από το σπίτι του. Τους είχε αναφέρει την ύπαρξη μου, λίγο μετά την έναρξη των ραντεβού μας. Με υποδέχτηκαν, και οι δυο γονείς του, με πολλή χαρά και ένιωσα μια ζεστασιά, σαν να ήμουν κόρη τους, μέλος της οικογένειάς τους.

Είμαι αγχωμένη κάποιες στιγμές, γιατί ξέρω ότι κι εγώ θα τον γνωρίσω στους δικούς μου. Όχι τόσο μην αντιδράσουν άσχημα, αυτό είναι σίγουρο. Κυρίως η τοξική μητέρα μου, που δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της σχέσης προς το παρόν, που όλα τα επικρίνει, ελέγχει τα πάντα κι έχει πολλά απωθημένα, ο μεν πατέρας μου δεν ξέρω τι θα κάνει. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο να τους τον γνωρίσω που ο καθένας τους είναι στον κόσμο του. Δεν παντρεύτηκαν από έρωτα, αλλά από προξενιό των γιαγιάδων μου. Ζουν συμβατικά, για τους λόγους τους. Η δε μητέρα μου έχει εξωσυζυγική σχέση χρόνια τώρα, εν γνώσει του πατέρα μου, ο οποίος το δέχεται!

Προέρχομαι από μια τοξική οικογένεια, που δε σέβονται τις προσωπικές επιλογές μου και που με ξεχωρίζουν από τον μικρότερο αδερφό μου, επειδή είναι αγόρι, σε πολλά πράγματα. Με χτύπησαν πριν μήνες, κόντεψα να μείνω χωρίς δάκτυλα, επειδή είχα εργαστεί ως μοντέλο ρούχων (τίποτα προκλητικό) και με κατηγορούσαν για παλιμπαιδισμό! Επίσης, όταν έκανα την πρώτη μου ολοκληρωμένη σχέση και το είπα στη μητέρα μου, αυτή με χαρακτήρισε « του δρόμου» και μου είπε ότι επειδή του έκατσα, θα με αφήσει…

Δεν το έβαλα κάτω ποτέ όμως και δεν τους ακούω . Ότι έχω καταφέρει στη ζωή μου, το έχω κάνει μόνη μου και αγαπώ τον εαυτό μου και τη ζωή… Ποτέ δεν τους λέω τα προσωπικά μου γιατί γλωσσοτρώνε, κουτσομπολεύουν άσχημα…

Αγχώνομαι διότι δε θέλω να  πληγώσουν το αγόρι μου με άσχημους χαρακτηρισμούς… όπως συνέβη στην περίπτωση της κολλητής μου όταν παντρεύτηκε. Δεν τον ήθελαν τον άντρα της επειδή δεν ήταν πλούσιος (!) και «δεν την προόριζαν για τα μούτρα του».

Στον αγαπημένο μου, έχω μιλήσει για την οικογένεια μου, ότι με χτύπησαν, ότι μου έχουν φερθεί άσχημα, τα πάντα…

Δε φοβάμαι, απλά ξέρω ότι, τελικά, αν μου φερθούν άσχημα τόσο σε εμένα, όσο και στον αγαπημένο μου, δεν θα μας ξαναδούν ποτέ.

Εσείς τι λέτε να κάνω;

Επίσης, ένα άλλο σενάριο που μπορεί να συμβεί όταν τους τον γνωρίσω είναι το εξής… Μπροστά στο αγόρι μου, να το παίζουν καλοί, αλλά εμένα να μου κάνουν ψυχολογικό πόλεμο.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο να μεγαλώνει κανείς σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον, εισπράττοντας συνεχώς κριτική και έλεγχο. Το ότι εργάζεστε και το ότι βρίσκεστε σε μια σχέση που σας ικανοποιεί όμως, είναι δικές σας κατακτήσεις και βήματα προς την αυτονομία αλλά και την ευτυχία σας.

Ανησυχείτε για το πώς θα υποδεχθούν αλλά και για το πώς θα διαχειριστούν οι γονείς σας τη νέα σας σχέση, μια σχέση με προοπτική, όπως αναφέρετε. Αρχικά, θα πρότεινα να μη βιαστείτε καθόλου να κάνετε την γνωριμία μεταξύ του συντρόφου και των γονιών σας. Δώστε χρόνο σε αυτή την ολιγόμηνη σχέση να εξελιχθεί, δώστε χρόνο σε εσάς να γνωριστείτε ακόμη καλύτερα, να ανοιχτείτε ακόμη περισσότερο, να δεθείτε και να μάθετε ο ένας τον άλλο.

Του μιλάτε ανοιχτά και κάνετε πολύ καλά, μιας και η διάφανη επικοινωνία μέσα στη σχέση μάς φέρνει πολύ κοντά στον σύντροφό μας και ενισχύει την ικανότητά του να κατανοεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Εφόσον περάσει ο καιρός και αποφασίσετε να προχωρήσετε, μπορείτε να κανονίσετε μια γνωριμία με τους γονείς σε έναν εξωτερικό, ουδέτερο χώρο, για λίγη ώρα, χωρίς να αφήσετε περιθώρια να παραβιάσουν τα όρια της σχέσης σας.

Φυσικά, η οριοθέτηση είναι πάντοτε μια πρόκληση απέναντι σε τοξικές προσωπικότητες, παρόλα αυτά εάν οι γονείς σας αρχίσουν να προσβάλουν την επιλογή σας, κρίνοντας και σχολιάζοντας αρνητικά, θα χρειαστεί εσείς να βάλετε αυστηρά τα όρια σας «είναι η επιλογή μου και οφείλετε να τη σεβαστείτε. Δεν σας επιτρέπω να μιλάτε έτσι για τον σύντροφό μου».

Να θυμάστε πως είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τη δική μας συμπεριφορά, και όχι για τη συμπεριφορά των γύρω μας. Η απόσταση ασφαλείας από τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας, μας δίνει ανάσες, γι’ αυτό σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να αναζητάτε μια πλήρη απασχόληση στοχεύοντας στη μετακίνηση σε έναν δικό σας σπίτι, ενώ παράλληλα θα περνάτε με τη σχέση σας στα επόμενα στάδια της γνωριμίας σας.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα