Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Είναι φυσιολογικό το 6χρονο αγόρι μου να νοιάζεται μόνο για το παιχνίδι;

Η 31χρονη Χριστίνα ρωτά

Είναι φυσιολογικό το 6χρονο αγόρι μου να νοιάζεται μόνο για το παιχνίδι;

Έχω δύο παιδάκια. Θα σας αναφέρω κάτι που αφορά τον μεγάλο μου γιο που είναι 5,5. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι δεν δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τίποτα, αδιαφορεί για όλα. Μόνο παιχνίδι (φυσιολογικό φαντάζομαι) αλλά δεν δείχνει να του αρέσει κάτι πχ κάποιο άθλημα…

Αδιαφορεί ακόμα και για τα παιχνίδια του πχ. τα πετάει και δεν τον ενδιαφέρει. Μπορεί τη μια βδομάδα να παίζει με αμάξια την άλλη με κάτι άλλο… Δεν ξέρω αν σας το εκφράζω σωστά… Ελπίζω να βοηθήσετε!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Ειδική Παιδαγωγός Δέσποινα Δοντά

Η ανάγκη για παιχνίδι ξεκινά από πάρα πολύ νωρίς στη ζωή του παιδιού. Είναι μια μορφή επικοινωνίας. Κάποιες φορές μπορεί να θέλει το παιδί να παίξει μόνο του, κάποιες άλλες με τους φίλους του. Στο σπίτι, όμως, είναι πολύ χρήσιμο να αφιερώνουμε οι ίδιοι χρόνο για παιχνίδι με τα παιδιά μας. Αργά ή γρήγορα το ενδιαφέρον για τα παιχνίδια χάνεται. Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ένα αυτοκινητάκι πέρα από το να πηγαίνει μπρος-πίσω; Κι όμως. Μπορεί να πάει για βοήθεια στο αυτοκίνητο της μαμάς που του κόλλησε στις λάσπες, ενώ του μπαμπά είναι φορτηγό και τα κατάφερε.

«Ποιος θα νικήσει; Και τι γίνεται στις ανηφόρες;Μπορεί το δικό σου αυτοκίνητο να ανέβει από τα πόδια μέχρι το κεφάλι; Ωχ! Ποιος γαργαλιέται εδώ; Έι μπαμπά πρόσεχε θα γίνει σύγκρουση! Ευτυχώς μπήκα στο τούνελ κάτω από το κρεβάτι και γλιτώσαμε το τρακάρισμα!»

Το να παίζουμε μαζί με τα παιδιά μας μπορεί να μας δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη σχέση τους με τους φίλους τους, για την καθημερινότητά τους στο σχολείο, για τις προτιμήσεις τους σε γεύσεις, χρώματα, υφές και πολλά άλλα.

Η κάθε ηλικία έχει τα δικά της παιχνίδια. Μην παίζετε με παιχνίδια αναντίστοιχα της ηλικίας τους, τόσο γιατί μπορεί κάποια να είναι επικίνδυνα, όσο και γιατί το να μην τα καταφέρνουν γεμίζει απογοήτευση τα παιδιά ενώ σκοπός του παιχνιδιού είναι η ευχαρίστηση, το μοίρασμα, η αλληλεπίδραση και όχι η αποφυγή. Ακόμη, πολλοί γονείς απευθύνουν συνεχώς ερωτήσεις γνωστικού τύπου στα παιδιά τους κατά το παιχνίδι π.χ. τι χρώμα είναι αυτό; τι σχήμα είναι το άλλο; θυμάσαι την αλφαβήτα; Μπορείτε να ενσωματώσετε τέτοιες πληροφορίες στο παιχνίδι σας (π.χ. εγώ θα πάρω το κίτρινο αυτοκίνητο), αλλά πρωτίστως κοιτάξτε να το ευχαριστηθείτε, να κινηθείτε, να κυλιστείτε, να αλλάξετε τον τόνο της φωνής σας, να περάσετε όμορφα με το παιδί σας. Ο χρόνος αυτός δεν είναι ποτέ χαμένος.

Καλή διασκέδαση!!!

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
6936505684

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X