Μπορεί το πρόβλημα στον θυρεοειδή να οδηγήσει στην κατάθλιψη;

Νομίζω πως χρειάζομαι την βοήθεια σας! Εδώ και καιρό νιώθω πως τίποτα δε με ευχαριστεί και τίποτε δε με καλύπτει! Παρόλο που τα επαγγελματικά μου πάνε αρκετά καλά (άσχετο ότι δεν είμαι στον τομέα μου).

Να επισημάνω πως έχω θυρεοειδή αλλά δεν παίρνω χάπια. Μια τα ξεχνάω μια τα παραλείπω. Έχω πολύ καιρό να κοιτάξω το θυρεοειδή μου. Είχα ακούσει πως εάν δε το ρυθμίσεις μπορεί να σε τρελάνει. Μπορεί να περάσεις κατάθλιψη και άλλα χίλια δυο. Αν ισχύει τότε ΜΑΛΛΟΝ είμαι κοντά στην κατάθλιψη.

Έχω αγόρι και είναι τόσο γλυκός. Με σκέφτεται με συμμερίζεται και κάνει τόση υπομονή με τις τρέλες μου. Του φωνάζω με το παραμικρό αλλά δε φταίει. Σας εκλιπαρώ βοηθήστε με δε θέλω να χαλάσω αυτή τη σχέση αλλά κυριότερο την υγεία μου. Κάτι δεν πάει καλά έτσι δεν είναι;

 

 

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Στο μήνυμά σας αναφέρεστε στην ανηδονία που βιώνετε εδώ και καιρό, χωρίς να προσδιορίζετε ακριβώς τη χρονική διάρκεια κατά την οποία αισθάνεστε πως «τίποτε δε σας ευχαριστεί και τίποτε δε σας καλύπτει».

Σαφέστατα, η απουσία ευχαρίστησης με πράγματα που άλλοτε μας ευχαριστούσαν καθώς και το αίσθημα κενού αποτελούν διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης, παρόλα αυτά τα ακριβή διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης, βάση του Διαγνωστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών dsm v, είναι τα παρακάτω:

  • Καθημερινή επίμονη λύπη, άγχος, ψυχικό κενό, αβοηθησία (καταθλιπτική διάθεση)
  • Σημαντική ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες.
  • Σημαντικά μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή, αντίστροφα, αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους.
  • Κοιμάμαι πάρα πολύ ή πολύ λίγο, ξυπνάω στη μέση της νύχτας και δεν με ξαναπαίρνει ο ύπνος ή ξυπνάω τα χαράματα.
  • Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, σχεδόν καθημερινά.
  • Κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας, σχεδόν καθημερινά
  • Μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης ή/και δυσκολία λήψης αποφάσεων.
  • Αίσθημα υπερβολικής ενοχής, αναξιότητας -> “δεν αξίζω”
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Για να διαγνώσουμε κατάθλιψη, χρειάζεται να συνυπάρχουν 5 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, σε διάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων και να υπάρχουν απαραίτητα το πρώτο ή/και δεύτερο σύμπτωμα.

Αυτό που ακούω ξεκάθαρα μέσα από το μήνυμά σας είναι η απουσία αυτοφροντίδας σας. Γνωρίζετε πως έχετε ένα αυτοάνοσο νόσημα, θυροειδή, και δεν φροντίζετε καθόλου για το νόσημα αυτό, που πράγματι έχει ισχυρή σύνδεση με την ψυχική υγεία και ισορροπία. Το πρώτο βήμα λοιπόν που χρειάζεται να κάνετε, για να βοηθήσετε εσάς αλλά και για να προστατεύσετε την σχέση σας από περαιτέρω τραύματα, είναι η αυτοφροντίδα σας. Επισκεφθείτε τον αρμόδιο γιατρό, ξεκινήστε να λαμβάνετε συστηματικά την αγωγή σας και εάν επιμείνουν τα δυσάρεστα συναισθήματα επισκεφθείτε ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να εντοπίσετε τα αίτια του καταθλιπτικόμορφου συναισθήματος αλλά και να διερευνήσετε ενδεχόμενη κατάθλιψη.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα