Ρολό μοσχάρι νουά

Μια συνταγή για όσους αγαπούν το μοσχάρι: ρολό μοσχάρι νουά. Ωραία ιδέα για ένα κυρίως πιάτο σε τραπέζι για φίλους!

Συστατικά

  • 2,5 κιλά μοσχάρι νουά για ρολό
  • αλάτι
  • 500 γρ. κόκκινο κρασί
  • 100 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2+1 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο σε λεπτές φέτες
  • 10 γαρίφαλα ολόκληρα
  • 8 ολόκληρους κόκκους πιπεριού
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό
  • 2+2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 φέτες μπέικον κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αλατίζουμε πολύ καλά το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε το κρασί, το ξίδι, ένα κρεμμύδι, το καρότο, τις δάφνες, τα γαρίφαλα, το πιπέρι, τη δάφνη, το θυμάρι και τον μαϊντανό και ένα λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα και το φέρνουμε σε βρασμό.
Αδειάζουμε πάνω στο κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 5 πέντε μέρες γυρίζοντας το κρέας 2 φορές την ημέρα.
Τέλος αφαιρούμε το κρέας από την μαρινάδα την οποία κρατάμε και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Την μαρινάδα την περνάμε από σίτα και κρατάμε 5 κούπες από αυτή. Επίσης κρατάμε όλα τα λαχανικά της μαρινάδας.
Σε ένα πολύ μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο και σε αυτό τηγανίζουμε το μπέικον μέχρι να βγάλει το λίπος του και να τραγανίσει.
Το αφαιρούμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και στο βούτυρο και το λίπος σοτάρουμε καλά το κρέας από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και βάζουμε το κρέας σε ένα ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα
Στο τηγάνι σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις 5 κούπες μαρινάδας και τα λαχανικά που κρατήσαμε στο ταψί μαζί με το κρέας και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στο φούρνο για δυόμισι ώρες.
Σουρώνουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ.
Το κρέας το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει, τον χυμό λεμονιού και τις σταφίδες.
Μαγειρεύουμε μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα και να δέσει για περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το κρέας σε φέτες μαζί με τη σάλτσα, το μπέικον και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: akispetretzekis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μοσχάρι με μέλι και γαρύφαλλο!

Μοσχάρι κοκκινιστό light με άγριο ρύζι

Ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες με γιαούρτι και πάπρικα

 

Σχετικά άρθρα