Μετά την πρώτη μου φορά, βλέπω αίμα όταν σκουπίζομαι. Είναι φυσιολογικό;

Είναι φυσιολογικό να έχει μία κοπέλα την επόμενη μέρα της πρώτης της φοράς να έχει αίμα (όχι αυτό της περιόδου αλλά όταν σκουπίζεται να έχει λίγο);

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Χρήστος Ιαβάτσο, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος-Ογκολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗΕίναι απολύτως φυσιολογικό να έχει μία κοπέλα λίγο αίμα την επόμενη μέρα από την πρώτη της σεξουαλική επαφή.  Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα (αιδοίο) διαχωρίζονται από τα εσωτερικά με τον παρθενικό υμένα.

Η πιθανότερη και πιο απλή εξήγηση της εμφάνισης αίματος μετά τη σεξουαλική επαφή είναι κάποιος μικρός τραυματισμός μετά τη ρήξη του παρθενικού υμένα ιδίως αν η επαφή γίνει με πιο έντονο τρόπο.

Πριν την πρώτη επαφή, η είσοδος του κόλπου καλύπτεται από τον παρθενικό υμένα που είναι μια λεπτή μεμβράνη με οπές διαφόρων σχημάτων που επιτρέπουν να περνά το αίμα της περιόδου.

Ο παρθενικός υμένας συνήθως εμφανίζει μια οπή, είναι όμως δυνατό να παρουσιάζει παραλλαγές με δυο οπές (δίθυρος), πολλές μικρές οπές (ηθμοειδής), καθώς και παραλλαγές ως προς τη σύσταση να είναι δηλαδή παχύς ή ελαστικός. Ο παχύς παρθενικός υμένας μπορεί να δώσει λίγο περισσότερο αίμα στην πρώτη επαφή.

Μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ο υμένας σπάει σε ένα ή περισσότερα σημεία, με έξοδο λίγων κηλίδων αίματος, που συνήθως ανακατεύονται με τις εκκρίσεις του κόλπου δημιουργώντας ένα ροζ υγρό.

Αν ο υμένας είναι περισσότερο σαρκώδης, μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να παρατηρηθεί για ένα ή δυο εικοσιτετράωρα. Η ποσότητα αυτή είναι πάντα μικρή και δε δημιουργεί κινδύνους μεγάλης αιμορραγίας.

Χρήστος Ρ. Ιαβάτσο, MD, MSc, PhD
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Γυναικολόγος Ογκολόγος
Επιμελητής Β’ Γυναικολογικής Κλινικής Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά», Πειραιάς
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. Επικοινωνίας: 6980898988
www.driavazzo.gr

Σχετικά άρθρα