Άλισερ Ουσμάνοφ: Ο άνθρωπος που πλούτισε παράγοντας πλαστικές σακούλες στη Ρωσία- Ο γάμος με την πρώτη του αγάπη, η ιστορία με το Νόμπελ και η φιλία με τον Πούτιν

Στα Χανιά βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Άλισερ Ουσμάνοφ ο οποίος κατέφθασε με το υπερπολυτελές αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο της πόλης εντυπωσιάζοντας με την πολυτέλειά του. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes του 2014 ο Άλισερ Ουσμάνοφ ήταν ο πλουσιότερος Ρώσος επιχειρηματίας ενώ σύμφωνα με τη λίστα του 2017 είναι ο 5ος. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι περνάει δύσκολες μέρες αφού είναι ο 66ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Ταυτόχρονα απολαμβάνει τη φιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κάτι που σίγουρα… μετράει.

Η περιουσία σύμφωνα με τη λίστα του Forbes του 2017 εκτιμάται περίπου 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν προσπαθούσε να γίνει διπλωμάτης

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1953 στο Ουζμπεκιστάν σε μία επαρχιακή πόλη ωστόσο πέρασε την παιδική του ηλικία στην Τασκένδη. Ο πατέρας του υπήρξε δημόσιος κατήγορος. Στόχος του Άλισερ Ουσμάνοφ ήταν να γίνει διπλωμάτης και γι’ αυτό τον λόγο μετακόμισε στη Μόσχα. Μπήκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Δημοσιών Σχέσεων της Μόσχας και αποφοίτησε το 1976 με πτυχίο πάνω στο διεθνές δίκαιο. Σίγουρα οι σπουδές του τον βοήθησαν ωστόσο η πορεία του ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη που είχε σχεδιάσει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alisher Usmanov (@alisher_usmanov_official) στις

Έκανε περιουσία από την πλαστική σακούλα

Τα πρώτα του χρήματα τα έβγαλε παράγοντας πλαστικές σακούλες και όπως όλα έδειξαν δεν ήταν λίγα αφού οι επενδύσεις του συνεχίστηκαν σε μία σειρά γνωστές και ισχυρές επιχειρήσεις παγκοσμίου φήμης. Γνωστός είναι για την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων όπως ο σίδηρος και το ατσάλι. Μάλιστα ο 65χρονος Ουσμάνοφ έκτισε την Metalloinvest Holding μέσω εξαγορών στον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων και έτσι κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας. Επίσης κατέχει την Mail.ru, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στη χώρα και τη MegaFon τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Έχει το μεγαλύτερο γιώτ του κόσμου το οποίο φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SuperYachtFan (@superyachtfan) στις

Όπως φαίνεται από τις επενδύσεις του ενδιαφέρεται για το «καινούριο» και γι’ αυτό έχει φροντίσει να αποκτήσει μερίδιο σε αρκετές διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας. Είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kommersant, κατέχει ποσοστά από ένα αθλητικό κανάλι, ένα μουσικό και είναι ταυτόχρονα συνιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΜΕ UTH . Ήταν από του πρώτους που επένδυσαν στο Facebook ακόμη κι αν αργότερα πούλησε το μερίδιό του μαζί με εκείνο του twitter αφού το ενδιαφέρον του στράφηκε στην Κίνα. Έχει μετοχές και σε άλλες ισχυρές επιχειρήσεις όπως Groupon, Airbnb, Apple, Gazprom και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ έχει βάλει το «χέρι» του και στο ποδόσφαιρο αφού τον Φεβρουάριο του 2008 έγινε σπόνσορας της Δυναμό Μόσχας. Γνωστό είναι επίσης ότι έχει στην κατοχή του ένα σημαντικό ποσοστό της Άρσεναλ. Ίσως το επενδυτικό ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό πηγάζει από το γεγονός ότι υπήρξε αθλητής ξιφασκίας στα νιάτα του.

alisher-usmanov
Φωτογραφία: Instagram/alisher_usmanov_official

Παντρεύτηκε αλλά δεν έχει δικά του παιδιά

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ μπορεί να είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να ακολουθήσει την καρδιά του στην προσωπική του ζωή, να παντρευτεί και να παραμείνει με τον μοναδικό έρωτα της ζωής του. Σίγουρα δεν δίστασαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα επειδή εκείνος είναι μουσουλμάνος ενώ η γυναίκα του Irina Viner είναι εβραία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alisher Usmanov (@alisher_usmanov_official) στις

Ο δισεκατομμυριούχος παντρεύτηκε την προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής στο 1992. Μαζί δεν έχουν αποκτήσει παιδιά ωστόσο ο Άλισερ Ουσμάνοφ έχει έναν θετό γιο από τον πρώτο γάμο της γυναίκας του. Λέγεται ότι η Irina Viner είναι στο κοντινό περίγυρο του Πούτιν και εκείνη ήταν που τον γνώρισε με την πρώην αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα. Όπως είναι φυσικό και ο Άλισερ Ουσμάνοφ διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας αλλά και με τον άλλο φίλο του Πούτιν, Ρομάν Αμπράμοβιτς.


Ο θετός γιος του

Ο Anton Viner, θετός γιος του Άλισερ Ουσμάνοφ είναι ο συνιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων «Uryuk and Tel-Aviv» καθώς και των σαλονιών solarium «Sun and City». Φαίνεται ότι βαδίζει στα χνάρια του πατριού του έχοντας μπει για τα καλά στον χώρο των επιχειρήσεων.

Τα έργα τέχνης που αγόρασε έναντι 36 εκατομμυρίων ευρώ

Το 2008 έσπευσε να αγοράσει την περίφημη συλλογή του Μστισλάβ Ροστροπόβιτς , διάσημου μαέστρου και βιολοντσελίστα. Ο Ουσμάνοφ λέγεται ότι έδωσε πάνω από 25 εκατ. στερλίνες (36 εκατ. ευρώ), πολύ περισσότερα δηλαδή από το αναμενόμενο, προκειμένου να εμποδίσει την υλοποίηση της δημοπρασίας από τον οίκο Sotheby΄s.
Ο οίκος Sotheby΄s τη θεωρούσε την πιο σημαντική ρωσική ιδιωτική συλλογή. Οι εικόνες περιλάμβαναν «Το πρόσωπο της Ρωσίας», έναν από τους επτά πίνακες διά χειρός Μπορίς Ντμίτριεβιτς Γκριγκόριεφ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης που βγήκαν από τη Ρωσία μετά την Επανάσταση. Η αξία του υπολογιζόταν στα 2 εκατ. στερλίνες (2,9 εκατ. ευρώ). Υπάρχει επίσης ένας μνημειώδης πίνακας σε βυζαντινό στυλ του Νικολάι Κονσταντίνοβιτς Ροέριτς, «Ο θησαυρός των αγγέλων».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alisher Usmanov (@alisher_usmanov_official) στις

Ο λόγος που «βρέθηκε» με ένα Νόμπελ Ιατρικής στα χέρια

Ίσως το ποσό που διέθεσε για να αποκτήσει ο Άλισερ Ουσμάνοφ τη συγκεκριμένη συλλογή έργων τέχνης να μην προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όσο η κίνησή του να αγοράσει ένα Νόμπελ Ιατρικής. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί;

Το 2014 ο Τζέιμς Γουάτσον, ο Αμερικανός μοριακός βιολόγος, γενετιστής και ζωολόγος, περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη της δομής του DNA που βραβεύτηκε το 1962 με το Νόμπελ Ιατρικής αναγκάστηκε να βάλει πωλητήριο στο βραβείο για οικονομικούς λόγους.

Ήταν η πρώτη φορά που έβγαινε προς πώληση βραβείο εν ζωή Νομπελίστα. Ακούγοντας την είδηση ο δισεκατομμυριούχος πήρε την απόφαση να αγοράσει το βραβείο έναντι 4,75 εκατ. δολαρίων δηλώνοντας:
«Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο να αναγκάζεται ένας διακεκριμένος επιστήμονας να πουλήσει το μετάλλιο με το οποίο αναγνωρίστηκαν τα επιτεύγματά του. Ο Τζέιμς Γουότσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη της δομής του DNA πρέπει να παραμείνει στην κατοχή του».

Κι έτσι κι έγινε αφού ο Άλισερ Ουσμάνοφ μόλις αγόρασε το Νόμπελ το επέστρεψε στον επιστήμονα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AFTV (@aftvmedia) στις

Οι κατηγορίες για απάτη και η φυλακή

Το 1980 ο Ουσμάνοφ κατηγορήθηκε για απάτη και για κλοπή δημόσιας περιουσίας. Καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και εξέτισε τα 6 από αυτά. Είκοσι χρόνια αργότερα η απόφαση αναιρέθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουζμπεκιστάν.

Σχετικά άρθρα