Σχολικός εκφοβισμός: Με σχολιάζουν και με κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη μου! Πώς να το διαχειριστώ;

Δεν έβγαινα καθόλου το καλοκαίρι έξω από το σπίτι και έκλαιγα συνέχεια. Δεν ήθελα να μεγαλώσω και φοβόμουν πάρα πολύ τον θάνατο των γονιών μου. Την περσινή χρονιά με άλλαξαν σχολείο. Στο καινούριο σχολείο όμως μεταφέρθηκε και μια από τις κοπέλες που με κορόιδευαν και γελούσαν μαζί μου πέρσι. Από τότε που ήρθε (δεν είχε μεταφερθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς) συνέχεια ένιωθα πως με σχολιάζει σε μια άλλη τις παρέας που νομίζω πως δεν με συμπαθεί (αν και δεν της έχω κάνει κάτι). Επίσης τον τελευταίο καιρό παρατηρώ πως όταν λέω κάτι και το ακούνε η μια από αυτές (αυτή που ήμασταν στο ίδιο σχολείο πέρσι) θα μου πει κάτι φωναχτά ενώ η άλλη θα γελάει κρυφά και θα με σχολιάζει.

Δεν ξέρω τι να κάνω νιώθω πολύ αμήχανα όταν βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Άση Μπουμπαλίκη, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπημένη μας φίλη,

Βιώνεις μία δύσκολη κατάσταση στο σχολικό σου περιβάλλον. Και είναι πολύ καλό που βρήκες τη δύναμη και το μοιράζεσαι μαζί μας. Είναι μία κατάσταση η οποία σε έχει φέρει σε δύσκολη θέση και σε έχει στενοχωρήσει πολύ. Σίγουρα, χρειάζεται να κάνεις κάτι, να το αντιμετωπίσεις διαφορετικά για να νιώσεις και διαφορετικά και για να έχεις και διαφορετικά αποτελέσματα.

Αρχικά, εάν νιώθεις άνετα με αυτό και ότι θα το ήθελες, ίσως θα μπορούσες να κάνεις μία συζήτηση με αυτό το άτομο ή με τα άτομα και να λύσετε την όποια παρεξήγηση που θα μπορούσε να υπάρχει.

Εάν ωστόσο, έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση και το αποτέλεσμα είναι αυτό που αναφέρεις, δηλαδή να σε σχολιάζουν και να νιώθεις ότι γελούν μαζί σου, τότε το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να αδιαφορήσεις και να απομακρυνθείς από αυτά τα άτομα. Επίσης, προσπάθησε να μην τους δείχνεις ότι νιώθεις αμήχανα και ότι η συμπεριφορά τους σε “αγγίζει’” διότι αυτό τους δίνει “δύναμη” για να συνεχίζουν αυτήν τη συμπεριφορά απέναντι σου.

Αδιαφόρησε! Σίγουρα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν συμπεριφορά, τη στιγμή που και εσύ θα το αντιμετωπίσεις διαφορετικά.

Άση Μπουμπαλίκη

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

[email protected]

698 662 66 16

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: «Αισθάνομαι ότι όλοι γελάνε μαζί μου»…

Bullying: Οι φίλες μου με λένε κοντή και λένε ότι δεν αξίζω. Πώς να το διαχειριστώ;

Ο 5χρονος γιος μου δέχεται bullying στο σχολείο και δεν μιλάει. Τι να κάνω;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Πρέπει να αλλάξω για τους άλλους ή για μένα;

Σχετικά άρθρα