Brexit: Η «ώρα της αλήθειας» έφτασε αλλά κάποιοι κάνουν πίσω…

Τα δύσκολα παραπέμπονται για αργότερα. Λονδίνο και Βρυξέλλες ανανεώνουν το ραντεβού για την επίσημη σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ε.Ε. Τότε που, όπως είπε χθες ο αρμόδιος επίτροπος για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, «θα σημάνει η ώρα της αλήθειας».

Αλλά, επειδή μάλλον ούτε τότε θα αποκαλυφθεί η «απόλυτη αλήθεια», θα ακολουθήσει και έκτακτη σύνοδος στα μέσα Νοεμβρίου, όπως ανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν πλέον στην «αποφασιστική φάση τους», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου στο Ζάλτσμπουργκ. «Είναι ακόμη πιθανά διάφορα σενάρια», ανέφερε, επεσήμανε ωστόσο ότι «ορισμένες από τις προτάσεις της πρωθυπουργού Μέι υποδηλώνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση του θέματος από τη Βρετανία».

Ενα από τα μεγάλα αγκάθια είναι η αποφυγή των «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία μετά την έξοδο της Βρετανίας. Οπως σχολίασε ο Ντόναλντ Τουσκ, οι σχετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο του Τσέκερς» της Μέι για το Brexit, «θα πρέπει να ξαναδουλευτούν και να τις διαπραγματευτούμε περαιτέρω». Υπενθύμισε δε ότι «απομένει ολοένα και λιγότερος χρόνος».

Η Τερέζα Μέι πάντως, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Ζάλτσμπουργκ, επέμεινε ότι το δικό της σχέδιο «είναι το μόνο αξιόπιστο και διαπραγματεύσιμο το οποίο δεν προβλέπει σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία και ταυτόχρονα σέβεται την ψήφο του βρετανικού λαού». «Αν είναι να πετύχουμε μια ικανοποιητική έκβαση», πρόσθεσε, «τότε θα πρέπει, όπως εξελίχθηκαν οι θέσεις της Βρετανίας, να εξελιχθούν και οι θέσεις της Ε.Ε.».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για αυτή της τη στάση με άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύθηκε χθες και στο οποίο τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «καμία πλευρά δεν μπορεί να απαιτεί από την άλλη κάτι που δεν είναι αποδεκτό».

«Αν θέλουμε συμφωνία, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς», είπε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας και οικοδεσπότης της συνόδου Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα