Νέα σεισμική δόνηση στη Νέα Ζηλανδία

Η κεντρική Νέα Ζηλανδία συγκλονίστηκε σήμερα από έναν ισχυρό σεισμό και ισχυρούς μετασεισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι μεταφορές και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών έπληξε στις 05:09 ώρα Γκρίνουιτς (08:09 ώρα Ελλάδας) τα Στενά Κουκ, περίπου 57 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον και σε βάθος δέκα χλμ.

Η GeoNET, η υπηρεσία επισκόπησης σεισμών της χώρας, ανέφερε πως ο σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών είχε επίκεντρο τα Στενά Κουκ, ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο Νησί.

Προκάλεσε μικρές ζημιές στο Ουέλινγκτον και την πόλη Μπλένχαϊμ του Νότιου Νησιού.Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας για την περιοχή του Ουέλινγκτον Μπρους Πεπερέλι δήλωσε: “Αν και ο σεισμός ήταν χωρίς αμφιβολία τρομακτικός, δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Αν και κάποια κτίρια υπέστησαν ζημιές και εκκενώθηκαν, η πόλη και η περιοχή σε καμία περίπτωση δεν έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές”.

Το δημοτικό συμβούλιο του Ουέλινγκτον ανέφερε πως υπάρχει μόνο ένας τραυματίας. Ωστόσο οι αρχές πολιτικής προστασίας κάλεσαν τους κατοίκους να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης λόγω του κινδύνου να πέσουν σοβάδες και σπασμένα τζάμια.

Τόσο τα σταθερά όσο και τα κινητά τηλεφωνικά δίκτυα μπλόκαραν για 10-20 λεπτά καθώς ο κόσμος προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του και φίλους αμέσως μετά το σεισμό.

Προβλήματα προκλήθηκαν επίσης στη λειτουργία των μέσων μεταφοράς – το αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον έκλεισε κατά τη διάρκεια ελέγχων ασφαλείας και το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής διακόπηκε καθώς γινόταν έλεγχος γεφυρών, τούνελ και άλλων κατασκευών.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σε μια σειρά σεισμικών δονήσεων που δονούν την περιοχή από την Παρασκευή.Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών στην πόλη Κράιστσερτς του Νότιου Νησιού τον Φεβρουάριο του 2011 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 185 ανθρώπων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα