«Mc Queen»: ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στις Νύχτες Πρεμιέρας!

Νύχτες Πρεμιέρας: Πρέπει να ομολογήσω ότι κάθε χρόνο τις περιμένω πώς και πώς!!! Ένας θεσμός που στηρίζει τον πολιτισμό και μας προσφέρει στιγμές χαράς και απόλαυσης με τις υπέροχες προβολές κινηματογραφικών ταινιών.
Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό.

Βλέπεις αριστουργήματα που φυσικά τα περισσότερα θα προβληθούν και μέσα στη χρονιά, αλλά υπάρχουν και μερικά ντοκιμαντέρ κυρίως βιογραφίες που προβάλλονται αποκλειστικά και είναι μοναδικά.

Ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ είδα προχτές για τη ζωή του σχεδιαστή Alexander Mc Queen και συγκλονίστηκα!!! Καλοφτιαγμένο, με πλούσιο υλικό του ίδιου του «Li» όπως των αποκαλούσαν οι φίλοι του.

Η ζωή του ταραγμένη από το ξεκίνημα, όπου χαράχτηκε για πάντα με το βιασμό που υπέστη από τον άνδρα της αδελφής του σε παιδική ηλικία και καθόρισε όλη του τη ζωή, ως ένα τραύμα που ποτέ δεν ξεπέρασε και τέλος τον οδήγησε σε ηλικία 41 ετών στην αυτοκτονία.

alexandrer mac queen nyxtes premieras

Ξεκίνησε από πολύ φτωχή οικογένεια και έγινε εκατομμυριούχος και κυρίαρχος πολύ γρήγορα στη μόδα. Όλοι συνωστίζονταν στις δικές του επιδείξεις μόδας γιατί ήξεραν ότι θα παρακολουθήσουν κάτι που τους ξεπερνούσε!!
Ήταν ένας σχεδιαστής καλλιτέχνης, που τους απελευθέρωνε μέσα από τη δική του ορμή, τόλμη, ελευθερία, οργή, φαντασία, ευρηματικότητα και πάνω απ’ όλα ταλέντο!!!
Ήταν γεγονός οι επιδείξεις του!! Κάθε επίδειξη και μια παράσταση, μια έκρηξη συναισθημάτων και έμπνευσης!!
Όλα τα μεγάλα ονόματα του Παρισιού όπως Givenchy και Gucci άνοιγαν τις πόρτες τους στο νεαρό Εγγλέζο με το ασύγκριτο ταλέντο.

Όμως δεν το άντεξε!!
Το τραύμα του, η πληγή του από εκείνο το βιασμό δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Είχε πολύ θυμό μέσα του γι’ αυτό που συνέβη. Οι μαρτυρίες στην ταινία όλων των δικών ανθρώπων είναι αποκαλυπτικές!
Προσπάθησε ν’ αντέξει, βυθίζοντας τον εαυτό του στη χρήση κοκαΐνης. Αυτό εξώθησε τον θυμό του. Έγινε πολύ επιθετικός και δεν εμπιστευόταν κανέναν. Πάνω στη μεγάλη δόξα την ημέρα του θανάτου της μητέρας του έδωσε τέλος στη ζωή του και κρεμάστηκε!!
Η ψυχή καθορίζει τη μοίρα μας!

Άννα Δρούζα

Πληροφορίες για την ταινία:

Φαντασμαγορικό, ειλικρινές, εικαστικά πανέμορφο, τραγικό. Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή, την εκπληκτική καριέρα και τον θάνατο του επαναστάτη τη μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν, με την υπέροχη μουσική του Μάικλ Νάιμαν και μερικές από τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς.

Enfant terrible και γνήσιος οραματιστής της μόδας, αναρχικός προβοκάτορας της πασαρέλας, ένα δειλό παιδί από εργατική οικογένεια του Λονδίνου που κατάφερε να πυρπολήσει τον κόσμο της υψηλής ραπτικής με τις φλογερές δημιουργίες του, τραγικός αυτόχειρας. Αν υπήρχε τρόπος να συνοψίσει κανείς έστω και ελάχιστο από το δαιμόνιο ταλέντο, τον άγρια όμορφο κόσμο και τη μετεωρική πορεία ζωής, τέχνης και θανάτου που πρόλαβε να χαράξει ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν στον σύντομο βίο του, τον εφευρίσκει αυτό το ντοκιμαντέρ.

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τα φαντασμαγορικά σόου του σχεδιαστή, μια πλειάδα επωνύμων, συνεργατών και φίλων που μιλούν αποκαλυπτικά για εκείνον, αισθητική αντίληψη που αντλεί από τις γκραν γκινιόλ εξτραβαγκάνζες του και η θεσπέσια μουσική του Μάικλ Νάιμαν γίνονται τα πολύτιμα συστατικά μιας ταινίας που συνεπαίρνει το βλέμμα, ενώ δουλεύει υπογείως ώστε να σου ραγίσει την καρδιά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσεις στις Νύχτες Πρεμιέρας

Νύχτες Πρεμιέρας του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

 

 

Σχετικά άρθρα