Μετά από αφαίρεση φρονιμίτη τα μπροστινά μου δόντια έχουν αρχίσει να στραβώνουν. Τι μου συμβαίνει;

Πριν ένα χρόνο χρειάστηκε να αφαιρέσω τον φρονιμίτη της πάνω γνάθου αφού είχα μόλυνση και τρομερούς πόνους. 2 μήνες μετά, τα 2 μπροστινά δόντια άρχισαν να παραμορφώνονται. Το ένα δόντι είναι αρκετά πιο μπροστά από το άλλο και φαίνεται πως είναι έτοιμο να βγει πάνω στο διπλανό. Εξηγήστε μου πως να το ισιώσω, σας παρακαλώ, φαίνεται ήδη αρκετά άσχημο!

Στο ερώτημά σας απαντά η Αγνή Γιακουμή DDS, MSc Γναθολόγος-Οδοντίατρος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις περισσότερες περιπτώσεις, σχεδόν πάντα θα λέγαμε, όταν ολοκληρωθεί μία ορθοδοντική θεραπεία, ο ορθοδοντικός τοποθετεί μηχανήματα διατήρησης του αποτελέσματος (είτε κινητά, είτε ακίνητα).

Αν δεν σας δόθηκε κάποιο τέτοιο μηχάνημα συγκράτησης στο τέλος της ορθοδοντικής σας θεραπείας, είναι πολύ πιθανόν το γεγονός αυτό να ευθύνεται για την μετακίνηση που παρατηρήσατε στα δόντια σας.

Από την στιγμή που τίθεται θέμα εφίππευσης των δύο προσθίων δοντιών, δύο λύσεις υπάρχουν για την αισθητική αποκατάσταση της περιοχής:

1. Εκ νέου ορθοδοντική θεραπεία με τη μέθοδο invisalign (διαφανείς αισθητικοί νάρθηκες). Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται στην περίπτωσή σας.

2. Αν επιθυμείτε άμεση αποκατάσταση, τότε θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από τον οδοντίατρο ή τον ειδικό πρόσθετολόγο για το κατά πόσο είναι εφικτή μία αισθητική προσθετική αποκατάσταση (πχ όψεις πορσελάνες ή σύνθετης ρητίνης).

Το αν είναι εφικτή μία τέτοια αποκατάσταση εξαρτάται από τον βαθμό απόκλισης των δοντιών από τον ιδεατό κεντρικό άξονά τους.

Αγνή Γιακουμή, DDS, MSc

Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Κλινική εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου, Κροταφογναθικών Διαταραχών και Άπνοιας Ύπνου

τηλ. επικ. : 2107014376

Σχετικά άρθρα