Εξηγήσεις ζητούν οι Ισπανοί από Ραχόι

Μία μεγάλη πλειοψηφία ψηφοφόρων που ρωτήθηκαν εκτιμούν πως ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρέπει να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη φερόμενη υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμφανίζεται το όνομά του, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Mundo.

Στην ερώτηση “Νομίζετε πως ο Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών για να δώσει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση Μπάρθενας;” το 89,1% των ερωτηθέντων απάντησαν “Ναι” και το 2,4% το αντίθετο.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Ιανουάριο μετά την αποκάλυψη από τον Τύπο μυστικών λογιστικών βιβλίων στους κόλπους του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), πρόεδρος του οποίου είναι ο Μαριάνο Ραχόι από το 2004, επανήλθε στις αρχές Ιουλίου κυρίως με την ακρόαση από τη δικαιοσύνη του πρώην ταμία του PP, Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος ανέφερε ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν ένας από τους επωφελούμενους ποσών που δόθηκαν σε ρευστό.

Στην ερώτηση “Νομίζετε πως ο Μαριάνο Ραχόι είναι ένα από τα πρόσωπα που είχαν λάβει επιπλέον μισθούς”, το 65,6% των ερωτηθέντων απαντά “Ναι” και το 19,6% “Όχι”. Σε ερώτηση για την πιθανή ύπαρξη ποσών που δόθηκαν από ιδιωτικές εταιρίες στο PP “και δεν δηλώθηκαν” στην εφορία, το 83,6% απαντά θετικά και το 7,3% αρνητικά.

Η έρευνα του ινστιτούτου Sigma Dos για την El Mundo, μία από τις δύο εφημερίδες, μαζί με την El Pais, που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο, έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων μεταξύ 16-18 Ιουλίου, δηλαδή μετά την ακρόαση του Λουίς Μπάρθενας στις 15 Ιουλίου από τον δικαστή Πάμπλο Ρους.

Η αντιπολίτευση της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν σταμάτησε αυτή την εβδομάδα να ζητεί από τον Μαριάνο Ραχόλι να δώσει εξηγήσεις στη χώρα για την υπόθεση με μια παρέμβαση ενώπιον των βουλευτών.

Σε αντίθετη περίπτωση η αντιπολίτευση, που απαιτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή, όπου όμως το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αντιμέτωπη με αυτές τις πιεστικές απαιτήσεις, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία δήλωσε την Παρασκευή πως ο Μαριάνο Ραχόι “θα δώσει εξηγήσεις τη στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει κατάλληλο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα