Ερωτική σχέση: Με αγχώνει η δέσμευση και δεν μπορώ να ανοιχτώ στους άλλους

Θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα μπορούσα να βελτιώσω το γεγονός ότι με αγχώνει η δέσμευση (ερωτική).  Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει, απλά δεν νιώθω άνετα στο να ανοιχτώ σε κάποιον με τον οποίο θα έχω ερωτική σχέση. Δεν ξέρω πώς γίνεται να το αλλάξω αλλά θα το ήθελα πολύ. Με δυσκολεύει πολύ στις σχέσεις τι οποίες αναπτύσσω διότι δεν μπορώ ούτε να ανοιχτώ αλλά ούτε και να το το αφήσω έτσι. Προσπαθώ απλά δεν μου βγαίνει… Σαν να ντρέπομαι να μιλήσω.

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Καταλαβαίνω ότι σας είναι δύσκολο να ανοιχτείτε και να εκθέσετε κομμάτια του εαυτού σας σε κάποιον με τον οποίο έχετε ερωτική σχέση.  Αλλά, όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η ερωτική, χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ώστε να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για να “ανοιχτείτε” και να μοιραστείτε πιο βαθιά κομμάτια του εαυτού σας .

Ο χρόνος βοηθάει στην εξοικείωση και στην οικειότητα αλλά -το πιο σημαντικό απ’ όλα- η διάθεση για μοίρασμα και αλληλεπίδραση είναι που βοηθάει στο να υπάρξουν οι συνθήκες για να γνωριστείτε με τον άλλο και όχι να τον αξιολογήσετε ή να τον κρίνετε.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα