Ακμή στην εφηβεία: Έχω απίστευτες ανασφάλειες για την εμφάνισή μου

Το κύριο πρόβλημα μου είναι με τον εαυτό μου. Νιώθω συνεχώς πως δεν είμαι αρκετά εμφανίσιμη. Τις τελευταίες μέρες λόγω μιας ήπιας εμφάνισης της ακμής νιώθω όλο και χειρότερα. Πάντα είχα θέμα αν έβγαζα ένα σπυράκι αλλά τώρα με αυτό δεν νιώθω καλά και με το παραμικρό μπορεί να βάλω τα κλάματα. Δεν έχω καθόλου αυτοπεποίθηση γενικά και τέτοιους είδους ανασφάλειες τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα μου είναι έντονες. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά με επηρεάζει πολύ ψυχολογικά και δεν τον ελέγχω

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Είναι πολύ βασικό που αναγνωρίζεις πως το πρόβλημα είναι με τον εαυτό σου και από εκεί ξεκινάνε όλα.

Περιγράφεις λοιπόν μια σκέψη σου ότι δεν είσαι αρκετά εμφανίσιμη και αυτό ακόμα και με το παραμικρό,όπως είναι μια ήπια ακμή, ενισχύεται με αποτέλεσμα να βάζεις τα κλάματα και να σε επηρεάζει πολύ ψυχολογικά.Όπως αναγνωρίζεις και η ίδια όλο αυτό είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοπεποίθησης. Σίγουρα θα υπάρχουν παράγοντες που σου έχουν ενισχύσει αυτές τις ανασφάλειες και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και αν τους αναγνωρίσεις και τους φιλτράρεις αυτό θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω με λιγότερο ψυχικό φόρτο.

Σίγουρα αυτές οι πεποιθήσεις σου χρειάζονται επανανοηματοδότηση γιατί σαφώς είναι οι σκέψεις σου αλλά μπορεί να μην είναι απόλυτα ρεαλιστικές.Αυτές οι σκέψεις μπορούν να αναδομηθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να μην κρίνεις τόσο αυστηρά τον εαυτό σου, τούλαχιστον όχι περισσότερο αυστηρά από το πως σε βλέπουν οι άλλοι.

Σίγουρα μια καλή αρχή είναι να αποδεχτείς ότι κανείς δεν γίνεται να είναι τέλειος και το μυστικό είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ως έχει. Αυτό θα σε γεμίσει σίγουρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση.Από εκεί και πέρα ένας έλεγχος αποδείξεων για το πόσο ισχύουν οι ανησυχίες σου και τι αποδείξεις έχεις για το αντίθετο μπορούν να μετριάσουν την αρνητική σου ψυχολογία.Νομίζω είναι μια καλή αρχή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού να τα βάλεις αυτά σε μια σειρά γιατί βάση των ανησυχιών σου πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστείς σε έναν μη βοηθητικό φαύλο κύκλο.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ακμή στην εφηβεία: Πώς θα απαλλαγώ από τα ενοχλητικά σπυράκια;

Πώς να μετατρέψεις την ακμή σου σε trend ομορφιάς

Ακμή: 4 απλοί τρόποι για να τη νικήσεις!

Σχετικά άρθρα