«Κούρεμα» έως 40% στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Αύριο η κρίσιμη απόφαση για 70.000 οφειλέτες

Κινητικότητα από πλευράς των κόκκινων οφειλετών να ρυθμίσουν τα δάνεια που έλαβαν ως επί το πλείστον την περίοδο 2006- 2009 σε ελβετικό φράγκο καταγράφουν τον τελευταίο μήνα αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

Όπως εξηγούν, το ενδιαφέρον εδράζεται αφενός στις διφορούμενες δικαστικές αποφάσεις και αφετέρου στις διάψευση των προσδοκιών για μια οριζόντια λύση.

«Οι λύσεις που προτείνονται, είναι αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται ήδη στα στεγαστικά σε ευρώ» τονίζουν στελέχη και προσθέτουν: «Το haircut στην περίπτωση των δανείων σε ελβετικό, ωστόσο, είναι μεγαλύτερο, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40%, μιας και αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της ισοτιμίας φράγκου- ευρώ κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την αποπληρωμή τους. Οι επιλογές των δανειοληπτών κινούνται έτσι στη λογική του split balance αλλά και της ιρλανδικής εκδοχής split and freeze».

Στην πρώτη περίπτωση, γίνεται διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, με βάση την τρέχουσα αξία του ακινήτου. Το πρώτο μέρος ρυθμίζεται, ενώ το δεύτερο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση.

Στη δεύτερη περίπτωση, η οφειλή «σπάει», επίσης σε δύο τμήματα, με το δεύτερο ναι μεν να επανεξετάζεται στο μέλλον, χωρίς να τοκοφορείται, θα τίθεται ωστόσο σε σταδιακό κούρεμα, σε αντιστοιχία με τη συνέπεια καταβολών του δανειολήπτη.

Η υπόθεση που θα κρίνει 70.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στον Άρειο Πάγο κρίνεται η τύχη περισσότερων των 70.000 δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε Πλήρη Ολομέλεια και αφορά σε 58χρονη γυναίκα με προβλήματα υγείας.

Όπως εκτιμάται, μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για ένα ντόμινο θετικών αποφάσεων υπέρ των δανειοληπτών.

Πηγή: star.gr

Σχετικά άρθρα