Πόνος πίσω από το γόνατο: Πού οφείλεται και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;

Το γόνατο είναι μια σύνθετη άρθρωση, την οποία χρησιμοποιούμε συνεχώς στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Από τη στιγμή που υπάρξει πόνος στην πίσω μεριά του, τότε κατά πάσα πιθανότητα κάτι σοβαρό συμβαίνει.

Είναι πολύ σημαντικό ένα τέτοιο σύμπτωμα να μην αγνοηθεί, εφόσον ο πόνος κρατήσει για αρκετές μέρες, αλλά οπωσδήποτε να συμβουλευτείς έναν ειδικό που θα σε κατευθύνει αρμοδίως, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να αποφύγεις μια επιδείνωση που μπορεί να σου δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Συχνά με λίγη ξεκούραση ο πόνος φεύγει.

Ποιες, όμως, μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες για τον πόνο πίσω από το γόνατο;

Μυϊκή κράμπα

Όταν ο μυς λειτουργεί πάρα πολύ, χωρίς να «τεντωθεί», συσσωρεύεται ένταση. Αυτή η ένταση μπορεί να προκαλέσει κράμπες, οι οποίες επηρεάζουν διάφορα μέρη του γόνατος. Η αίσθηση θυμίζει έναν ξαφνικό και οδυνηρό σπασμό και μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Προσπάθησε να κρατήσεις το πόδι σου τεντωμένο και να μειώσεις τη δραστηριότητα του γόνατου.  Είναι πολύ πιθανό έτσι να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Ιγνυακή κύστη ή  κύστη Baker

Πρόκειται για συγκέντρωση υγρού πίσω ακριβώς από το γόνατο και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Η κύστη αυτή είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο αρχικό της στάδιο, όμως μεγαλώνοντας σε μέγεθος μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση στους μυς και να ασκήσει πίεση στους τένοντες και τα νεύρα. Για να αντιμετωπιστεί απαιτείται ιατρική παρέμβαση.

Οστεοαρθρίτιδα

Όσοι έχουν αρθρίτιδα στο γόνατο είναι πολύ πιθανό να βιώσουν πόνο στο πίσω μέρος του, λόγω της απουσίας χόνδρου. Το γόνατο έχει φλεγμονές, γίνεται δύσκαμπτο και οδυνηρό, προκαλώντας δυσκολία στην κίνηση και σταδιακά πλήρη απώλειά της. Η μείωση του χόνδρου μπορεί επίσης να συμβεί σε δρομείς, λόγω της φθοράς που υφίσταται η άρθρωση.

Πρόβλημα στους συνδέσμους

Κάποιο ζήτημα με τους συνδέσμους, ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού ή ακόμα και ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι η αιτία έντονου πόνου πίσω από το γόνατό σου. Έντονη κίνηση, αλλαγή κατεύθυνσης ή ακόμα και η επιβάρυνση με περισσότερο βάρος μπορεί να είναι οι αιτίες για το πρόβλημα που δημιουργείται. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου ιστού ή χόνδρου.

Θρόμβωση

Όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται στις φλέβες των κάτω άκρων, έντονος πόνος μπορεί να γίνει αισθητός όταν προσπαθήσεις να σηκωθείς ή κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων. Η λεγόμενη «θρόμβωση βαθιάς φλέβας» (βαθιά φλεβίτιδα) αντιμετωπίζεται με κατάλληλη θεραπεία, επειδή μπορεί να γίνει επικίνδυνη, εφόσον ο θρόμβος σπάσει.

Πηγή: santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι να κάνεις για να προστατευτείς από τις παθήσεις των γονάτων

Ρήξη μηνίσκου: «Περπατάω και τα γόνατά μου φεύγουν από τη θέση τους…»

Ρήξη μηνίσκου – ρήξη χιαστών: Πότε γίνεται επέμβαση και ποια η αποθεραπεία

Έπαθα ρήξη μηνίσκου. Πρέπει να κάνω οπωσδήποτε επέμβαση;

 

Σχετικά άρθρα