Όταν η απώλεια ενός αγαπημένου ξυπνά τον φόβο του θανάτου

Θα σας πω εν συντομία τι μου έχει συμβεί τα τελευταία 5 χρόνια. Πήρα διαζύγιο μετά από 18 χρόνια σχέσης, έμπλεξα σε μια ερωτική σχέση με άσχημο τέλος.

Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι εργάζομαι σε τράπεζα. Επιπλέον τα τελευταία 3 χρόνια έχασα την αδελφή μου, τη μητέρα μου, ξαναπαντρεύτηκα και απέκτησα παιδί , επιπλέον στη δουλειά μου βρήκα πάρα πολύ άσχημη συμπεριφορά που στο τέλος επαληθεύτηκε ότι είχα δίκιο. Να σημειώσω ότι είμαι ορφανός από τα 16 από τον πατέρα μου. Με βασανίζει ο φόβος ότι θα πεθάνω.

Είναι φυσιολογικό όλο αυτό;

Πώς μπορώ να διαχειριστώ όλο αυτό το άγχος που είναι στη ζωή μου;

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί πολλές σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας και οι περισσότερες από αυτές αφορούν σε ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής και απώλειες. Είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό οι καταστάσεις αυτές, είτε αφορούν σε θετικά γεγονότα είτε σε δύσκολα, να μας επηρεάζουν και να μας αποσταθεροποιούν. Συνταρακτικά γεγονότα, όπως ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, αλλάζουν και κλονίζουν τη θεώρηση για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο.

Ο θάνατος κάποιου κοντινού ατόμου, παράλληλα με την απώλεια, μας φέρνει με τρόπο σφοδρό αντιμέτωπους με τη δική μας θνητότητα, η συνειδητοποίηση της οποίας φέρνει στην επιφάνεια έντονο φόβο και άγχος, που πριν την εμπειρία αυτή βρίσκονται καλά κρυμμένα πίσω από αμυντικούς μηχανισμούς, και τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε παράλληλα με τον πόνο της απώλειας.

Ερχόμαστε στη θέση, δηλαδή, να βρούμε τρόπους να μάθουμε να ζούμε μαζί με αυτό το άγχος. Παρά το γεγονός πως μια τέτοια συνειδητοποίηση είναι τρομακτική και δύσκολη, μπορεί να μας παρακινήσει να πραγματοποιήσουμε μεγάλες και θετικές προσωπικές αλλαγές, όπως στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στις προτεραιότητες μας, στη διαχείριση του χρόνου μας και στην καθημερινότητά μας.

Η ψυχοθεραπεία σε αυτή τη φάση της ζωής σας, θα ήταν μια βοηθητική λύση ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε το άγχος και τα δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε και να δώσει το χώρο και το χρόνο να επεξεργαστείτε και ό,τι άλλο αναδύεται από αυτές τις εμπειρίες σχετικά με τη δική σας ζωή, όσα έχετε ανάγκη και πώς να πορευτείτε.

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Σχετικά άρθρα