Είδα αίμα στα ούρα! Τι μπορεί να σημαίνει;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχεις αιματουρία, να βλέπεις δηλαδή αίμα στα ούρα σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν θα πρέπει να πανικοβληθείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το αγνοήσεις, καθώς μπορεί να συμβαίνει και κάτι πολύ σοβαρό ή κάτι που δεν είναι τόσο σοβαρό, αλλά αν το αμελήσεις μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Γιατί μπορεί να δεις αίμα στα ούρα;

Η λεγόμενη αιματουρία, λοιπόν, διακρίνεται σε δύο τύπους:

  • η εμφανής, που αφορά στο αίμα που είναι ευδιάκριτο στα ούρα και
  • η μικροσκοπική αιματουρία, δηλαδή το αίμα στα ούρα που είναι εμφανές μόνο με το μικροσκόπιο

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τις οποίες μπορεί να δεις αίμα στα ούρα σου, δηλαδή να έχεις αιματουρία:

  1. Η πιο συνηθισμένη είναι οι πέτρες στα νεφρά, μικρές αλλά σκληρές μάζες που συγκεντρώνονται στα νεφρά και περνάνε στα ούρα, αλλά και μια πιθανή ουρολοίμωξη.
  2. Επίσης, η έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει στο να δεις αίμα στα ούρα σου, καθώς και ένα πιθανό χτύπημα στα νεφρά σου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αιματουρία.
  3. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση (για τις γυναίκες) ή κάποια μόλυνση στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη ή στον προστάτη (για τους άνδρες).

Πρέπει να επισκεφθείς γιατρό;

Οπωσδήποτε! Από τη στιγμή που αντιληφθείς ότι έχεις αιματουρία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οπωσδήποτε πρέπει να δεις έναν ειδικό.

Ειδικά σε περίπτωση που έχεις κάποια μόλυνση στα νεφρά, πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις την κατάλληλη αγωγή, αλλιώς κινδυνεύεις να πάθεις κάτι ακόμα χειρότερο.

Οι προβλεπόμενες εξετάσεις περιλαμβάνουν καλλιέργεια ούρων και υπέρηχους στα νεφρά.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι συμβαίνει αν υπάρχει αίμα στα ούρα

Ποιες σοβαρές παθήσεις «κρύβονται» πίσω από το αίμα στα ούρα μας;

 

Σχετικά άρθρα