Γ. Παπαντωνίου: Απολογείται στις 22 Οκτωβρίου για τα 2,8 εκατ. φράγκα

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2018 έλαβε τελικά ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου για την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του προσήλθαν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και του επίκουρού της, Γιώργου Ευαγγέλου, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους, Άρη Χαραλαμπάκη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαντωνίου ελέγχεται για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, (ξέπλυμα) 2,8 εκατ. φράγκων.

Την μίζα φέρεται ο πρώην υπουργός να εισέπραξε για να προωθήσει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση η σύζυγος του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μπάρδης σε τραπεζικούς λογαρισμούς του οποίου εμφανίζεται να έχει κατατεθεί το παράνομο χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες έφτασε έγγραφο των ανακριτών στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται σε βάρος του και το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γιάννος Παπαντωνίου για το «ξέπλυμα» των χρημάτων χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και off shore εταιρείες συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Χαράλαμπου Μπεκατώρου που εκπροσωπούσε την THALES στην Ελλάδα.

Τα χρήματα αυτά μάλιστα αποτελούν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον ίδιο ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων, και που κατά το κατηγορητήριο, ο Γ. Παπαντωνίου διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το όλο από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα.

Από τα στοιχεία που έχουν οι δικαστικές αρχές στα χέρια τους προκύπτει ότι η ροή του μαύρου χρήματος ξεκινά το καλοκαίρι του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ.Μπεκατώρου.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του εν λόγω επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία Ανδρέα  Μπάρδη.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα