5 πιθανοί λόγοι που έχεις συμπτώματα περιόδου, αλλά όχι περίοδο!

Εάν έχεις συμπτώματα περιόδου, αλλά όχι περίοδο, σίγουρα κάποιος λόγος συντρέχει, πολύ σοβαρός ή λιγότερο σοβαρός. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεσαι και καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου όσο το δυνατό συντομότερα, ώστε να σε  κατευθύνει αρμοδίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολύ συχνά κάποια ορμονική αλλαγή στον οργανισμό σου ή μια ανωμαλία στις ωοθήκες ή τη μήτρα σου μπορεί να είναι η αιτία της εκδήλωσης του φαινομένου αυτού.

Ας δούμε, όμως, μαζί 5 πιθανούς λόγους για τους οποίους έχεις όλα τα συμπτώματα της περιόδου (κράμπες, πρηξίματα κλπ.), αλλά όχι περίοδο:

Δεν έχεις ωορρηξία

Μπορεί η περίοδος να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ωορρηξία σου, όμως έχουν σημειωθεί περιστατικά γυναικών που είχαν κύκλο χωρίς ωορρηξία έστω μια φορά στη ζωή τους. Μάλιστα, όπως σημειώνεται το ποσοστό των γυναικών αυτών φτάνει και το 18%. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου, ειδικά εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, καθώς όπως καταλαβαίνεις εάν συντρέχει μια τέτοια περίπτωση οι πιθανότητες εγκυμοσύνης σου μειώνονται πολύ.

Είσαι έγκυος

Εάν έκανες απροφύλαχτο σεξ κατά τις γόνιμες μέρες σου ή για κάποιον λόγο ξέχασες να πάρεις τα αντισυλληπτικά σου, τότε είναι πιθανό να είσαι έγκυος. Τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν πολύ με αυτά της περιόδου (ευαισθησία στο στήθος, εναλλαγές διάθεσης, κόπωση και πόνοι στην κοιλιά), οπότε καλό θα είναι να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν σου βγει αρνητικό, περίμενε 3 – 4 μέρες και κάνε το ξανά, καθώς μια με δύο μέρες μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να σου βγει το τεστ θετικό.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Επειδή ο θυρεοειδής επηρεάζει πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού σου, όπως τον μεταβολισμό και τον κύκλο σου, είναι πολύ πιθανό – σε περίπτωση που έχεις πρόβλημα με τον αδένα αυτό – να αντιμετωπίζεις ζητήματα με την περίοδό σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να έχεις συμπτώματα που σου θυμίζουν περίοδο, αλλά να μην έχεις. Ειδικά, στην περίπτωση των εναλλαγών στη διάθεσή σου, μπορεί να νομίζεις ότι οφείλεται σε συμπτώματα περιόδου, όπως είναι οι ημικρανίες, όμως επειδή ο θυρεοειδής επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου ίσως οι ημικρανίες να προκαλούνται από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Αντισυλληπτικά χάπια

Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο κατά την λήψη αντισυλληπτικών είναι η ύπαρξη συμπτωμάτων περιόδου, χωρίς όμως να έχεις περίοδο. Αυτό συμβαίνει καθώς τα αντισυλληπτικά δεν επιτρέπουν την ωορρηξία, αν και είναι πιθανό να έχεις κάποιες σταγόνες αίμα ή ελαφρά ροή.

Στρες

koinoniko-agxos-fovia-kosmos-agnoistoi

Το στρες και το χρόνιο άγχος είναι πολύ βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να «χάσεις» την περίοδό σου. Η πίεση στη δουλειά σου ή ακόμα και η απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου μπορεί να έχει το αποτέλεσμα αυτό. Πολλές φορές, όμως, μπορεί να μην αντιληφθείς ότι έχεις στρες. Καλό θα είναι εφόσον έχεις την υποψία, να μιλήσεις με τον γιατρό σου ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα