Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Μόνο αθλήματα αύριο στα σχολεία και όχι μάθημα!

Αύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 γιορτάζεται σε όλα τα σχολεία της χώρας μας η 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Μέρα Σχολικού Αθλητισμού! Το φετινό σύνθημα είναι το ακόλουθο: “Ας κινηθούμε”!

Στόχος του συγκεκριμένου θεσμού είναι να… μυήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πνεύμα του αθλητισμού, στην εκγύμναση του σώματός τους αλλά και στους κανόνες της ευγενούς άμιλλας.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι: «η δραστηριοποίηση των σχολικών μονάδων ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και άσκησης θα οδηγήσει στην απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των μαθητών/τριών,
αποβάλλοντας την αδράνεια και την υποκινητικότητα, που αποτελούν τις κύριες αιτίες αύξησης της παχυσαρκίας στους νέους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Οι δράσεις στα σχολεία

Κάθε σχολείο καλείται να οργανώσει με τον δικό του τρόπο τη συγκεκριμένη ημέρα, βασισμένο στο πνεύμα και τις υποδείξεις της Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας.

Με γνώμονα το σύνθημα “Ας κινηθούμε” προτείνεται στις σχολικές μονάδες να  υλοποιήσουν εντός του
σχολικού ωραρίου τις παρακάτω αθλητικές δράσεις (μεμονωμένα ή συνδυαστικά):

  • αερόβιες κινητικές δραστηριότητες δίνοντας έμφαση στο γρήγορο βάδην, καθώς επίσης και
    τρέξιμο, σκυταλοδρομία, ποδηλασία, σχοινάκι, χορός κ.ά.,
  •  ομαδικά -ατομικά αθλήματα, καλαθοσφαίριση 3Χ3, ποδόσφαιρο 5Χ5, χειροσφαίριση,
    πετοσφαίριση, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση κ.ά. (με δυνατότητα δημιουργίας και
    μικτών ομάδων).

Αν κάποιο σχολείο το επιθυμεί, μπορεί να αναπτύξει αθλητικές δράσεις σε συνεργασία με άλλα σχολεία, αθλητικά κέντρα ή ομοσπονδίες, φροντίζοντας κατάλληλα για τη μετακίνηση των μαθητών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Αθλητισμού μπορείτε να βρείτε στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας εδώ

 

Σχετικά άρθρα