Τοξικά άτομα: Θέλω μαζί τους μόνο τυπικές σχέσεις. Πώς να το πετύχω;

Είμαι μαθήτρια 3ης Λυκείου και ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να βγάλω τα τοξικά άτομα από τη ζωή μου… Χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ μας και να υπάρχουν μόνο τυπικές σχέσεις. Αλλά είναι άτομα που σχολιάζουν πολύ τους άλλους ανθρώπους με το παραμικρό.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Για να ρωτάς πώς μπορείς να βγάλεις τα τοξικά άτομα από τη ζωή σου, αυτό σημαίνει ότι αυτά έχουν μπει με κάποιο τρόπο στη ζωή σου. Το πρώτο σκέλος είναι να εξετάσουμε γιατί επιτρέπουμε να μπαίνουν στη ζωή μας τέτοια άτομα και αν κάτι τέτοιο επαναλαμβάνεται είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Πολλές φορές επιλέγουμε τέτοια άτομα γιατί και εμείς δεν είμαστε ξεκάθαροι ως προς το τι επιζητούμε από τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Όπως και να έχει είναι καλό το ότι θέλεις να απαλλαγείς από τέτοια τοξικά άτομα που το μόνο που καταφέρνουν είναι να σε κάνουν να δυσφορείς και να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου μέσα από τη σχέση σου με αυτά.

Το καλό νέο είναι ότι από τη στιγμή που είσαι αποφασισμένη και συνειδητοποιημένη, η συνταγή δεν είναι και πολύ δύσκολη. Με απλό και διεκδικητικό τρόπο μπορείς να τους το ζητήσεις ευγενικά και να τους εξηγήσεις τους λόγους που δεν τους θέλεις στη ζωή σου και τι σε ενοχλεί στη συμπεριφορά τους αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς για το άτομό τους, επιμένοντας μόνο σε συμπεριφορές τους που σε ενοχλούν.

Μπορείς να τους πεις πως έχεις στο μυαλό σου τις σχέσεις με τα άλλα άτομα και για ποιο λόγο αυτά τα άτομα δεν πληρούν τα κριτήρια σου και τέλος χρειάζεται να είσαι αποφασιστική και συνειδητοποιημένη σχετικά με αυτή σου τη στάση ώστε να μην μπεις ξανά στον πειρασμό να τους έχεις στη ζωή σου.

 

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

 

Σχετικά άρθρα