Παιδικός σταθμός: Πώς να πείσω το παιδί μου να ακούει τις δασκάλες;

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με το κοριτσάκι μου που είναι 3 χρόνων… Φέτος το πήγα για πρώτη φορά παιδικό σταθμό. Οι δασκάλες της μου λένε ότι είναι πολύ δραστήρια και “πειραχτήρι”, αλλά ότι με τον καιρό θα στρώσει και ότι έχει μια κακή συνήθεια: Τραβάει τα κοκαλάκια από τα μαλλιά των άλλων παιδιών με αποτέλεσμα να πονάνε.

Πώς θα μπορούσα να της δώσω να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι σωστό ; Της το έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν είναι αλλά το ξανακάνει! Επίσης πώς θα μπορώ να την κάνω να είναι πιο ήρεμη στο σχολείο και να μην ενοχλεί τόσο τις άλλες δασκάλες τις και τα παιδάκια;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Κούκνη, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτο περιβάλλον κοινωνικοποίησης και εκμάθησης μιας νέας ρουτίνας για ένα παιδί 3 ετών. Είναι η πρώτη αφορμή για «απομάκρυνση» από τη μητρική αγκαλιά και την ευρύτερη οικογένεια.

Το πιο σημαντικό για το πρώτο διάστημα προσαρμογής είναι να νιώσει το παιδί ασφάλεια ώστε να μπορέσει σε ένα δεύτερο επίπεδο να ενταχθεί ομαλά στην ομάδα συνομηλίκων, να αφομοιώσει (ανάλογα με την ψυχική και νοητική ωριμότητα του) τους κανόνες του σχολείου, να παίξει και να είναι χαρούμενο.

Σε ένα παιδί 3 ετών δεν μετράει τόσο πολύ «αυτό που ακούει σαν συμβουλή», όσο «αυτό που βλέπει και αντιγράφει σαν συμπεριφορά».

Ένας τρόπος να κατανοήσει ότι  ενοχλεί και πονάει τα μαλλιά είναι εσείς όταν τη χτενίζετε και μέσα στα πλαίσια παιχνιδιού να πειραματιστείτε στους τρόπους και στην ένταση (σαφώς χωρίς να υπάρχει σκοπός να πονέσουμε το παιδί) αλλά να μπορέσει να κατανοήσει και να νιώσει τη διαβάθμιση του τραβήγματος.

Όσο για το πώς δε θα ενοχλεί στο σχολείο, καλό θα ήταν το 1ο διάστημα να αφήσουμε «χώρο» στο σχολικό πλαίσιο να την οριοθετήσει  διότι οι δασκάλες είναι αυτές που έχουν την καθαρή εικόνα στην τάξη μέσα. Υποστηρικτικά , μαθαίνουμε και εμείς στο σπίτι να τηρούμε κάποιους κανόνες και ρουτίνες που ισχύουν και στο σχολείο αντίστοιχα.

Μαρία Κούκνη

Ma Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

www.mariakoukni.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπερκινητικό νήπιο; Πώς βοηθά στη ΔΕΠΥ ο παιδικός σταθμός;

Παιδικός σταθμός: Τα 5 βήματα για την προσαρμογή του παιδιού σας

Παιδικός σταθμός: Όταν το παιδί αρνείται να φύγει από το σπίτι

 

Σχετικά άρθρα