Σεξ στον γάμο: Ποιότητα ή ποσότητα;

«Πόσο συχνά κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας σεξ»;

Είναι μια ερώτηση που προκύπτει συχνά, έστω και διστακτικά, εκθέτοντας μερικές από τις βαθύτερες ανασφάλειες μας σχετικά με τις πιο… στενές σχέσεις μας.

Λίγοι από εμάς δεν αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή στη διάρκεια της σχέσης τους: Πόσο σεξ πρέπει, τελικά, να κάνουμε; Τι γίνεται αν κάνουμε λιγότερο σεξ από τους φίλους μας; Είναι η σχέση μας καταδικασμένη αν δεν κάνουμε αρκετό σεξ; Και τι σημαίνει αρκετό σεξ ούτως ή άλλως;

Αυτά τα ερωτήματα είναι εγγενώς ελλιπή, διότι το πόσο συχνά κάνουμε σεξ δεν εξετάζει εάν το σεξ είναι καλό, κακό ή δυσάρεστο. Παρ ‘όλα αυτά, η συχνότητα με την οποία ερχόμαστε σε σεξουαλική επαφή με το «έτερον ήμισυ» μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στη σεξουαλική μας ικανοποίηση, όσο και στην ικανοποίηση στο πλαίσιο της σχέσης μας. Πόσο συχνά, λοιπόν, κάνουν τα περισσότερα ζευγάρια σεξ; Και τι σημαίνει για τη σχέση μας ο βαθμός ποιότητας και ικανοποίησης που λαμβάνουμε;

Τελικά, πόσο σεξ κάνουμε;

Πριν εξετάσουμε τις διαφορετικές συχνότητες της σεξουαλικής δραστηριότητας και τι σημαίνει αυτό για τη σχέση και τη σεξουαλική μας ικανοποίηση, αξίζει να αναφερθούμε στο πώς ορίζεται ένας ικανοποιητικός μέσος όρος σεξουαλικών επαφών μέσα σε μια σχέση.

Σε μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 26.000 άνδρες και γυναίκες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν σεξουαλικές επαφές 54 φορές το χρόνο, οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν περίπου μία φορά την εβδομάδα.

sex-krevati

Αυτή η αναφερθείσα συχνότητα είναι 9 φορές χαμηλότερη από τις σεξουαλικές επαφές που είχαν τα ζευγάρια σε αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1990. Το δείγμα περιελάμβανε ζευγάρια τόσο εντός γάμου όσο και εντός συμβίωσης. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τα παντρεμένα ζευγάρια, η μέση σεξουαλική συχνότητα ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, φτάνοντας τις 51 σεξουαλικές συνευρέσεις ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ για να είμαστε χαρούμενοι;

Η λογική, λοιπόν, λέει ότι τα ζευγάρια που βρίσκονται κοντά ή ξεπερνούν τον μέσο όρο σεξουαλικών επαφών θα πρέπει να είναι πιο ευτυχισμένα, χαρούμενα και η σχέση τους να είναι σε ιδανικά επίπεδα. Κι όμως… Μια άλλη σχετική έρευνα, επίσης στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 30.000 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι ζευγάρια που έκαναν σεξ 2 και 3 φορές την εβδομάδα δεν ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έκαναν 1 φορά την εβδομάδα. Επομένως, εάν κάνετε σεξ τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, είστε σε καλό δρόμο!

Γιατί ΔΕΝ κάνουμε σεξ;

Τι συμβαίνει, όμως, με τα ζευγάρια που δεν κάνουν σεξ με την ίδια συχνότητα; Στην περίπτωση αυτή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν έχει σημασία η έλλειψη του σεξ στη σχέση ή τον γάμο, αλλά ο λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια αυτά είτε δεν κάνουν καθόλου σεξ είτε κάνουν πολύ λίγο. Εάν, δηλαδή, δεν κάνουμε έρωτα γιατί πάψαμε να αγαπάμε ή να είμαστε ερωτευμένοι με τον/τη σύντροφό μας τότε ο λόγος είναι πολύ σοβαρός και θα πρέπει να εξετάσουμε τη σχέση μας σε βάθος. Εάν πάλι, δεν κάνουμε σεξ διότι απλά δεν προλαβαίνουμε λόγω έλλειψης χρόνου και υποχρεώσεων, τότε λύση υπάρχει.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το πολύ σεξ που δεν είναι ποιοτικό και ικανοποιητικό, με άλλα λόγια το συχνό «κακό» σεξ, δεν είναι προτιμότερο από το σεξ που μπορεί να είναι μια φορά την εβδομάδα, αλλά να μας προσφέρει ικανοποίηση και να μας φέρνει ακόμα πιο κοντά με τον σύντροφό μας.

Πηγή: psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα