Μοσχάρι μαγειρευτό με ξινό τραχανά

Υλικά (για 6 – 8 άτομα)

  • 1.200 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση σπάλα, κομμένο σε κύβους 4 – 5 εκ.
  • 300 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε περίπου 600 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ρίχνουμε τον τραχανά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο τραχανάς και να απορροφήσει τα υγρά.

Ελέγχουμε και αν ο τραχανάς δεν έχει γίνει όσο μαλακός θέλουμε, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά.

Μοιράζουμε το μοσχάρι με τον τραχανά στα πιάτα, σκορπίζουμε λίγο δυόσμο ή δεντρολίβανο και σερβίρουμε συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα