Η 35χρονη Αλίκη ρωτά

Έλλειψη ερωτική επιθυμίας: «Τον αγαπώ, αλλά δεν τον βλέπω ερωτικά. Τι να κάνω»;

Εδώ και δυο χρόνια δεν βλέπω ερωτικά τον σύντροφό μου. Αν και θεωρώ ότι είναι ο ιδανικός σύντροφος, δεν υπάρχει ερωτική επιθυμία. Τι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η ανησυχία σας αναφορικά με την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στη μακροχρόνια σχέσης σας, ενώ όλα τα υπόλοιπα κομμάτια είναι υγιή και τακτοποιημένα όπως αναφέρετε, είναι ένας εύλογος προβληματισμός και όντως μια σημαντική συνθήκη που μπλοκάρει τη σχέση και την εξέλιξη της.

Είναι σύνηθες φαινόμενο ζευγάρια που είναι μαζί χρόνια και μοιράζονται συναισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης, θαυμασμού και σεβασμού να μπλοκάρουν αναφορικά με το “σεξουαλικό μεταξύ τους” και να αναρωτιούνται για τις πηγές αυτού ή αν είναι αναστρέψιμη μια αποχή μηνών ή και χρόνων όπως συμβαίνει στη δική σας περίπτωση.

Αν εξαιρούνται παράγοντες όπως τραυματικές προηγούμενες εμπειρίες ή/και σχέσεις, καταθλιπτική συμπτωματολογία (σύμπτωμα είναι συνήθως η απουσία ερωτικής επιθυμίας/διαθεσης γενικότερα), ή/και ενδοψυχικές συγκρούσιες με συναισθήματα συνοδα όπως ντροπή, άγχος, θυμός, θλίψη, παράγοντες για τους οποίους απαιτείται ψυχολογική παρέμβαση άμεση για την επίλυση τους, τότε, η προσοχή δίνεται στο δυναμικό που δημιουργείται μέσα στο ζευγάρι καθώς και στον τρόπο που επικοινωνείτε με το σύντροφο σας.

Ιδιάτερα σημαντική συνθήκη τίθεται η παντελής έλλειψη ερωτικου/σεξουαλικού ενδιαφέροντος (όπως αναφέρεται παραπάνω ίσως είναι ένδειξη κατάθλιψης) ή εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη σχέση και σε έναν συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο όπως στη δική σας περίπτωση.

Αν λοιπόν η ερωτική μη επιθυμία εντοπίζεται στο πρόσωπο συγκεκριμένα του συντρόφου σας, στόχος είναι οι διερεύνηση αρνητικών συναισθημάτων συσσωρευμένα μέσα στα χρόνια υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μπλοκάρουν όχι μόνο το σεξουαλικό παράγοντα αλλά και την όποια μορφή ουσιαστικής επικοινωνίας στο μεταξύ σας.

Ο σεξουαλικός τομέας σε ένα ζευγάρι δεν είναι παρά ένα καθρέφτισμα του τί συμβαίνει στις ζωές τους γενικότερα. Σκέψεις και συναισθήματα όπως θυμός, απογοήτευση, θλίψη που δεν έχουν ειπωθεί μπορεί να δημιουργήσουν μπλοκάρισμα το οποίο σαφώς είναι αναστρέψιμο αν το άτομο θελήσει να επικοινωνήσει και να δει τις βαθύτερες αιτία αυτής της βαρεμάρας, ανίας, δυσκολίας ερεθισμού/διέγερσης από το σύντροφο του.

Τέλος με βάση το ιστορικό της σχέσης σας, αναφέρετε ότι έχετε μοιραστεί πολλα μαζί και αναρωτιέμαι αν οι ισορροπίες στη σχέση έχουν αλλάξει αισθητά.

Αν κατά καιρούς δηλαδή ο σύντροφος σας εκτελεί χρέη άλλων ρόλων (πατρική φιγούρα για παράδειγμα) οι ενδοψυχικές συγκρούσεις και μηχανισμοί που προκαλεί αυτό, είναι αιτία απουσίας ερωτικής επιθυμίας και συγχρόνως πιο περίπλοκη συνθήκη που χρειάζεται η παράμβαση ειδικού για την αποσαφήνιση του τί ακριβώς έχει συμβεί.

Με λίγα λόγια, η παντελής απουσία ερωτικής επιθυμίας σε ένα ζευγάρι μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνο σε με σειρά γεγονότων οι συγκρούσεων που συμβαίνουν μέσα στο άτομο με ασυνείδητο τρόπο που εκείνο δυσκολεύεται να αντιληφθεί.

Η εμπειρία του ειδικού και οι κατάλληλες ερωτήσεις θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των αιτιών της κατάστασης και θα βοηθήσουν ουσιαστικά το άτομο να επανέλθει σε μια υγιή σεξουαλικη/ερωτική καθημερινότητα.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Yποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής Σεξολογίας,

Doctor of Human Sexuality, IASHS, CA, USA

Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Κλινική Ύπνωση για σεξουαλικές δυσλειτουργίες

MA Columbia University, N.Y., USA/ MSc IASHS, CA, USA

Διατηρεί γραφείο στην οδό Άλυος 9, όπισθεν Χίλτον, Αθήνα

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: smay.kyriazidi@gmail.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X