Αίμα μετά την επαφή; Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες…

Είναι πολύ πιθανό μετά την επαφή να παρατηρήσεις ότι έχεις αίμα στον κόλπο σου.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σε πανικοβάλει αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να σου συμβεί.

Από την άλλη, εάν δεις ότι το πρόβλημα σου επιμένει ιδιαιτέρως τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου, ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Μολονότι, η πλειοψηφία των πιθανών αιτιών δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, υπάρχουν κάποιες που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που έχεις αίμα μετά την επαφή:

Το «χάπι»

Τα κύρια οφέλη της ορμονικής αντισύλληψης είναι η ικανότητά της να ρυθμίζει τον κύκλο σου και να σε βοηθάει να αποφύγεις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ωστόσο, κάθε είδος ορμονικού αντισυλληπτικού μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία μετά από συνουσία.

Αν μόλις ξεκίνησες ένα νέο χάπι, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένεις μερικούς μήνες, πριν το συνηθίσει ο οργανισμός σου. Εάν η δυσφορία είναι έντονη και παραμένει, ο γυναικολόγος σου μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις καλύτερες επιλογές αντισύλληψης.

Αφροδίσια νοσήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα και η αιμορραγία μετά την επαφή είναι ένα από αυτά. Τα ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και οι τριχομονάδες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, που ονομάζεται τραχηλίτιδα. Η σωστή θεραπεία θα σας βοηθήσει να ξεπεράσεις τα συμπτώματα.

Πολύποδες

Οι πολύποδες μοιάζουν με σταγόνες ιστού των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Μπορούν να σχηματιστούν στο γεννητικό σύστημα, στον τράχηλο ή μέσα στη μήτρα.

Κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής, μπορεί να αγγιχτούν και να τριφτούν προκαλώντας αιμορραγία. Οι πολύποδες είναι πιο συχνοί σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Κολπική ξηρότητα

Εάν ο κόλπος σου δεν λιπαίνεται αρκετά, η διείσδυση μπορεί να προκαλέσει οδυνηρή τριβή, σκίζοντας τους κολπικούς ιστούς και προκαλώντας αιμορραγία.

Ο γυναικολόγος σου μπορεί να σου προσφέρει πολλές αποτελεσματικές επιλογές και να εξαλείψει πιθανά υποκείμενα προβλήματα.

Κολπίτιδα ή μυκητίαση

Και οι δύο αυτές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Οποιοσδήποτε τύπος λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία κατά τη διάρκεια και μετά την επαφή. Τούτου λεχθέντος, η αιμορραγία δεν είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα βακτηριακής κολπίτιδας ή μόλυνσης από ζυμομύκητες. Εάν παρατηρήσετε διαφορετική μυρωδιά, απώλεια και φαγούρα, απευθύνσου στον γιατρό σας.

Ινομυώματα

Η μήτρα σου αποτελείται από αδενικό και μυϊκό ιστό και το ινομύωμα είναι ένας καλοήθης πολλαπλασιασμός αυτού του ιστού. Μπορεί να είναι το μέγεθος ενός μπιζελιού ή γκρέιπφρουτ. Περισσότερο από το 75% των γυναικών θα έχουν ινομυώματα κάποια στιγμή στην αναπαραγωγική τους ζωή.

Τα περισσότερα περνάνε απαρατήρητα, ενώ εκείνα που γίνονται αντικείμενο διάγνωσης σπάνια χρειάζονται θεραπεία. Πάντως, είναι σημαντικό να παρακολουθείς το μέγεθος του ινώδους ιστού και να συζητάς με τον γυναικολόγο σας οποιεσδήποτε επιλογές θεραπείας.

Καρκίνος του τραχήλου

Η συνεχής, αλλά ανώδυνη αιμορραγία είναι το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αιτία είναι η αγγειακή φύση αυτού του τύπου καρκίνου και η τριβή κατά τη διάρκεια της συνουσίας ερεθίζει τους ιστούς και προκαλεί αιμορραγία. Μια τακτική γυναικολογική παρακολούθηση καθιστά δυνατή την ανίχνευση του καρκίνου στα πρώτα συμπτώματα και τη θεραπεία του όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

 

 

 

Σχετικά άρθρα