«Κατηγορώ»: Η νέα ταινία του Πολάνσκι προκαλεί θύελλα σχολίων στα social media

Η είδηση για τη νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο «J’ Accuse» («Κατηγορώ») -τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν στο Παρίσι μέσα στο φθινόπωρο- μάλλον δεν έτυχε καλής υποδοχής στα social media.

Σύμφωνα με τη βρετανική έκδοση της HuffPost, πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν το θέμα της ταινίας με το κίνημα #MeToo, υπενθυμίζοντας την υπόθεση βιασμού της 13χρονης Samantha Geimer που βαρύνει τον διάσημο σκηνοθέτη από το 1977 και του απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση της ταινίας του Πολάνσκι

Η νέα ταινία του Πολάνσκι είναι ένα πολιτικό θρίλερ που αφηγείται την υπόθεση του Γάλλου λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος δικάστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό των Γερμανών στα τέλη του 19ου αιώνα (πρόκειται για το τεράστιο σκάνδαλο κατασκοπείας και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες που συντάραξε τη Γαλλία επί δώδεκα χρόνια).

Η συζήτηση για το project άνοιξε πρώτη φορά το 2012, όταν ο ίδιος ο Πολάνσκι δήλωσε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ότι η ιστορία, που επικεντρώνεται γύρω από το «παλιό θέαμα του κυνηγιού μαγισσών», έχει «άμεση σχέση» με το τι συμβαίνει στη σύγχρονη κοινωνία.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι σχολιάζουν -κάνοντας συνειρμούς- ότι, μία ταινία που έχει ως θέμα μία παρόμοια υπόθεση υψηλού προφίλ, δεν χρειαζόταν στην εποχή του #MeToo.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για το το είδος της μαζικής υστερίας που συμβαίνει κατά περιόδους στην κοινωνία».

Σημειώνεται ότι, ο Πολάνκσι έχει επικρίνει ανοιχτά το #MeToo -που με σημείο εκκίνησης την υπόθεση Γουάινστιν έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις- δηλώνοντας ότι, πρόκειται για «απόλυτη υποκρισία» και υποστηρίζοντας: «Θεωρώ ότι πρόκειται για το το είδος της μαζικής υστερίας που συμβαίνει κατά περιόδους στην κοινωνία. Μερικές φορές είναι πολύ δραματικό, όπως στην περίπτωση της Γαλλικής Επανάστασης ή της σφαγής του Αγίου Βαρθολομαίου στη Γαλλία και κάποιες άλλες, λιγότερο αιματηρό, όπως το 1968 στην Πολωνία ή στην εποχή του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ».

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Σχετικά άρθρα