Φυσική δραστηριότητα: Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και την ψυχολογία του παιδιού

Τις τελευταίες δεκαετίες οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει πως η φυσική κατάσταση αλλά και η υγεία των παιδιών έχει εξασθενήσει. Μάλιστα τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας είναι αρκετά υψηλά. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Από την καθιστική ζωή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν φυσική δραστηριότητα και άσκηση, που επιδρά θετικά τόσο στην φυσική όσο και στην ψυχική κατάσταση του παιδιού.

Τα οφέλη της άσκησης στο παιδί

Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στο παιδί είναι πολλαπλά και απλώνονται σε πολλούς τομείς της ζωής του:

Συντελεί στην ανάπτυξη του παιδιού

Με την άσκηση το παιδί αναπτύσσει περισσότερο τις κινητικές του ικανότητες και μπορεί να ελέγξει καλύτερα το σώμα του και τις κινήσεις του. Το παιδί αναπτύσσεται με πιο υγιή τρόπο και αποκτά μεγαλύτερη δύναμη και φυσικές αντοχές. Μέσω της φυσικής δραστηριότητας το παιδί ελέγχει περισσότερο τη στάση του σώματός του αλλά και την ισορροπία του.

Καλύτερη φυσική κατάσταση

Η άσκηση καθιστά το σώμα πιο υγιές, ελέγχει την ποσότητα κακής χοληστερίνης στο αίμα και προστατεύει -σε συνδυασμό με την ανάλογη διατροφή πάντα- από την παχυσαρκία αλλά και από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δυναμώνει τα κόκαλα

Υπάρχουν δραστηριότητες που ζητούν από το παιδί να βάλει αρκετή δύναμη για να ισορροπήσει, να πηδήξει ψηλά, να ελέγξει το κέντρο βάρους του σώματός του. Αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν μεγάλη ενδυνάμωση στο παιδί και δυναμώνουν και τα κόκαλά του!

Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Τα παιδιά που επιδίδονται στη φυσική άσκηση έχουν μια καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους, ειδικά στην εποχή του Instagram και των social media. Αυτό βοηθάει στη μείωση του άγχους και στην αυτοπεποίθηση και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους, πέρα από την άσκηση.

Κοινωνικοποίηση

Ακόμα και αν το παιδί κάνει μια ατομική φυσική δραστηριότητα, έρχεται σε επαφή με τους συναθλητές του, τον προπονητή του… Πόσω μάλλον όταν είναι μέλος μιας ομάδας! Μέσω των φυσικών δραστηριοτήτων το παιδί αναπτύσσει και κοινωνικές δεξιότητες ενώ μπορεί να αποκτήσει πολύτιμους φίλους που θα τον συντροφεύουν για πάντα στη ζωή του!

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Τα παιδιά που αθλούνται από μικρά και έχουν μάθει να εργάζονται και να προπονούνται μεθοδικά είναι συνήθως και καλοί μαθητές. Πώς συμβαίνει αυτό; Για πολλούς λόγους. Πρώτον τα αθλήματα απαιτούν από το παιδί να ξέρει απ΄έξω κανόνες και να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις. Ενώ το γεγονός της κίνησης ενεργοποιεί κάποια σημεία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αιματώνονται καλύτερα. Παράλληλα η αυτοπεποίθηση που δημιουργεί καλλιεργεί περισσότερο τις πνευματικές επιδόσεις του παιδιού.

Τι φυσικές δραστηριότητες μπορεί να κάνει το παιδί μου;

Οι φυσικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του, τον χρόνο του, τα ενδιαφέροντά του αλλά και το… βαλλάντιο των γονιών του. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες συνήθως κοστίζουν και αυτό είναι ένα θέμα για πολλούς γονείς. Τι να προτιμήσουν; Αγγλικά ή ποδόσφαιρο;

Κάποιο άθλημα

Η πιο κλασική φυσική δραστηριότητα είναι ένα άθλημα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολυμβητήριο… Η εγγραφή του παιδιού σε ένα άθλημα, η συμμετοχή σε μια ομάδα ή και σε αγώνες μπορεί να του ξυπνήσει πολλά ενδιαφέροντα ή και να σας δείξει κάποια κλίση του παιδιού στον αθλητισμό! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο!

Οικογενειακές βόλτες στο πάρκο και την παιδική χαρά

Μια συνήθεια που τελευταίως είναι πολύ της μόδας, αφού τα καλοκαίρια ακόμα και πάρτι οργανώνονται σε παιδικές χαρές! Ωραία ιδέα για να… ξεδώσει το παιδί, να τρέξει στη φύση και να παίξει είτε με άλλα παιδιά αλλά είτε και μαζί σας.

Βρείτε του μικρές αφορμές για περπάτημα

Και λίγο περπάτημα την ημέρα κάνει καλό. Και για σας και το παιδί σας. Οπότε μπορείτε να το στείλετε για παράδειγμα στο σουπερμάρκετ (αν είναι σε ηλικία που μπορεί να πάει μόνο του) ή στο ψιλικατζίδικο στη γωνία. Αν το σχολείο είναι κοντά, ωθήστε το να πάει με τα πόδια, είτε μαζί σας, είτε μόνο του, αν είναι αρκετά μεγάλο.

Ωθήστε το να κάνει δουλειές στο σπίτι

Να τακτοποιήσει το δωμάτιό του για παράδειγμα ή να σας βοηθήσει στο ξεσκόνισμα ή στην Κυριακάτικη γενική καθαριότητα! Δεν θα θέλει πολύ αλλά δώστε του κίνητρα να το κάνει ή βάλτε το στην οικογενειακή σας ρουτίνα!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

 

Σχετικά άρθρα