Η 46χρονη Σύνθια ρωτά

Πρέπει να κάνω βιοψία μαστού. Υπάρχει άλλη μέθοδος, εκτός από το χειρουργείο;

Μου είπαν ότι πρέπει να κάνω βιοψία μαστού. Υπάρχει τρόπος να αποφύγω το χειρουργείο;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γενικότερα, ο όρος βιοψία στο μαστό είναι συνυφασμένος με τη χειρουργική βιοψία, δηλαδή με επέμβαση. Όμως, πλέον, υπάρχει μια νέα μέθοδος, η στερεοτακτική βιοψία, που δεν απαιτεί χειρουργείο.

Η βιοψία είναι απαραίτητη στην περίπτωση της αμφιβολίας ενός ακτινοδιαγνώστη μαστού για το αν κάποια ευρήματα ορατά μόνο απεικονιστικά και όχι ψηλαφητά, όπως είναι οι μικροαποτιτανώσεις ή τα μικρά ογκίδια, είναι ύποπτα για κακοήθεια, οπότε σαφώς και απαιτούν βιοψία, δηλαδή λήψη υλικού για ιστολογική ταυτοποίηση.

Υπολογίζουμε πως οκτώ στις δέκα γυναίκες θα είχαν αποφύγει το χειρουργείο με τη λύση της  στερεοτακτικής βιοψίας  με αναρρόφηση, διαδικασία που δεν είναι χειρουργική πράξη, μιας και πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, με ελάχιστη τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την  αναρρόφηση και στο σημείο εκείνο αφήνουμε ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια να βοηθηθεί ο χειρουργός να εντοπίσει άμεσα την περιοχή στην οποία και θα επέμβει για αφαιρέσει το εύρημαι.

Προσοχή! Η στερεοτακτική βιοψία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε σωστά εξοπλισμένο κέντρο μαστού.

Πέτρος Μαλακάσης

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Διευθυντής Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστεοπόρωσης – Ευρωκλινική Αθηνών

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X