Εκρηκτική σχέση μητέρας-κόρης: Πώς θα σβήσετε τις «φωτιές»;

Το κύριο πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να ελέγξω τον θυμό μου. Πολλές φορές νευριάζω πολύ εύκολα με την μητέρα μου, γιατί όλο και κάτι θα βρει να της φταίει από αυτά που κάνω . Για παράδειγμα μπορεί να έχει νευριάσει με κάποιον άλλο και να ξεσπάσει πάνω μου. Δεν το αντέχω άλλο και αύτη δεν καταλαβαίνει. Βασικά πιστεύω δεν θέλει να καταλάβει. Είμαι 20 και νιώθω υστερική και ότι θα με τρελάνει με αυτά που κάνει. Δεν ξέρω πώς να το ελέγξω όλο αυτό, τον θυμό μου που έχω για αυτήν.

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

μας περιγράφετε συχνές διαφωνίες με τη μητέρα σας, και εκφράζετε αγανάκτηση για όλο αυτό που συμβαίνει. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναρωτηθείτε πώς ήταν η σχέση σας ανέκαθεν, συνέβαινε πάντα αυτό ή ξεκίνησε ξαφνικά; Κι αν ξεκίνησε ξαφνικά ή έγινε πιο έντονο ξαφνικά το σχετίζετε με κάτι που συνέβη;

Η ποιότητα της σχέσης γονιού και παιδιού χτίζεται με την πάροδο του χρόνου και δε διαμορφώνεται ξαφνικά με την ενηλικίωση. Αν η σχέση σας είχε αυτή τη μορφή πάντα τότε πιθανόν να έχετε φτάσει σε ένα σημείο που τώρα το παρατηρείτε και δεν σας ικανοποιεί. Για να το βελτιώσετε θα πρέπει να προσπαθήσετε και οι δύο πλευρές και αναλογιστείτε πρώτα το δικό σας μερίδιο ευθύνης για να μπορείτε να βελτιώσετε πρώτα την αντίδραση τη δική σας ώστε να της δείξετε πως επιθυμείτε να βελτιωθεί και εκείνη.

Αν προέκυψε πρόσφατα αυτή η κατάσταση, μπορείτε να κάνετε μια ανοιχτή κουβέντα μαζί της, να εξηγήσετε τι σας ενοχλεί και πως νιώθετε για αυτό, και με τη σειρά σας να ακούσετε τι την ενοχλεί και εκείνη και αντιδρά έτσι. Ενδεχομένως να γίνετε αφορμή ώστε να  τη βοηθήσετε να παρατηρήσει και εκείνη τον εαυτό της και να  κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά της.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα