Μεταστατικός καρκίνος: Βοηθάει η ασπιρίνη στην πρόληψή του;

Μπορεί μια ασπιρίνη την ημέρα να συμβάλλει στην μεγιστοποίηση των ποσοστών επιβίωσης από τον καρκίνο;

Όπως φαίνεται ναι, καθώς οι ερευνητές στον τομέα της Ογκολογίας, της Γενετικής και της Δημόσιας Υγείας από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων της Σαραγόσα (Ισπανία), του Κάρντιφ και του Ρέντινγκ (Ηνωμένο Βασίλειο), έχουν ήδη κάνει έρευνες για αυτό το ζήτημα.

Σε μια μελέτη που δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιοδικό Plos One, σημείωσαν ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, συνοδευτικά στις θεραπείες που εφαρμόζονται για περιπτώσεις καρκίνου, θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέκριναν τις περιπτώσεις 120.000 ασθενών που πήραν καθημερινά ασπιρίνη με αυτή των 400.000 ασθενών που δεν την έλαβαν, εξετάζοντας τα αποτελέσματα συνολικά 71 μελετών.

Αποτέλεσμα; Η θνησιμότητα λόγω καρκίνου μειώθηκε κατά 15 έως 25% σε άτομα που καταναλώνουν ασπιρίνη, επιπλέον της θεραπείας τους.

Αλλά αυτό το φαινόμενο φαίνεται να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, από τον οποίο πάσχει ο ασθενής.

Έτσι, η θνησιμότητα θα μειωνόταν κατά 25% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, 20% για τον καρκίνο του μαστού και 15% για τον καρκίνο του προστάτη.

Αιμοπετάλια και μεταστάσεις

Πώς, όμως, μπορεί η ασπιρίνη, ένα φάρμακο που εμποδίζει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, να μειώσει τη θνησιμότητα σε περιπτώσεις καρκίνου;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλά πειραματικά στοιχεία για το πώς τα αιμοπετάλια και το σύστημα πήξης «προστατεύουν» τα καρκινικά κύτταρα από την κάθαρση του ανοσοποιητικού συστήματος στην κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντάς τους να προσκολλώνται στο αγγειακό ενδοθήλιο, που γίνεται μέσω της εσωτερικής κυκλοφορίας των αιμοφόρων αγγείων, που ενισχύουν την ανάπτυξης μεταστάσεων.

Με άλλα λόγια, ενεργώντας στα αιμοπετάλια, η ασπιρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης των μεταστάσεων και έτσι να έχει ευεργετική επίδραση στα ποσοστά επιβίωσης.

Οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί. Πράγματι, η μελέτη δεν αποτελεί μέρος κλινικής δοκιμής και βασίζεται αποκλειστικά σε παρατηρήσεις λήψης ή μη χορήγησης ασπιρίνης για λόγους πέρα από τη θεραπεία του καρκίνου.


Παρενέργειες της ασπιρίνης

Επιπλέον, η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από την πεπτική οδό, μερικές φορές θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και δεν αναφέρθηκε σημαντική αιμορραγία στις μελέτες που εξετάστηκαν, θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη όχι μόνο η συχνότητα, αλλά και η σοβαρότητα της αιμορραγίας και να αξιολογηθεί σε σύγκριση με τα πιθανά οφέλη της λήψης ασπιρίνης.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα