Σχέσεις στα χρόνια των social media: Ο Έρωτας είναι εκεί έξω

Το 2004 ήταν μια χρονιά που για την Ελλάδα σηματοδότησε πολλά! Ολυμπιακοί αγώνες, μια χώρα σε παροξυσμό και ευφορία,διεθνείς επιτυχίες,αναγνώριση και το χρήμα να ρέει άφθονο… Κάπου σε ένα παράλληλο σύμπαν την ίδια περίοδο γεννιόταν το  Facebook και πλέον παρέα με μια σειρά άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με το πώς τη γνωρίζαμε τότε. Αλλά ας επιστρέψω στο θέμα μας. Τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν να τα αλλάξουν όλα στη ζωή μας και ο Έρωτας είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος και ανεπηρέαστος από αυτήν την τεχνολογική επανάσταση.

Γράφει ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Η ιδιωτικότητα γίνεται δημοσιότητα

Η ιδιωτικότητα ουσιαστικά έπαψε να υφίσταται και έγινε δημοσιότητα! Όλοι εκτεθειμένοι στα μάτια όλων.Ο χαρακτήρας μας και η προσωπικότητα μας δεν είναι γνωστή μόνο σε στενούς φίλους και συγγενείς,αλλά ξεδιπλώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούμε. Εκεί μοιραζόμαστε απόψεις, φωτογραφίες, βίντεο, αναμνήσεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Βάσει αυτής της δράσης μας κερδίζουμε “φίλους”, πιστούς “ακολούθους” ή και χάνουμε. Μια ζωή που περιστρέφεται και εξαρτάται από τα likes που πολλές φορές δεν σημαίνουν τίποτα αλλά άλλες φορές είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η επικοινωνία και να γεννηθούν και έρωτες. Νομίζω η νέα γενιά ερωτεύεται διαδικτυακές περσόνες πλέον.

social media love

Όλη αυτή η έκθεση έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Πέρα από τη ζωή μας εκεί έξω έχουμε και μια άλλη παράλληλη ζωή να διατηρήσουμε και να διαχειριστούμε. Δύο ζωές για έναν άνθρωπο. Σκληρό ενίοτε. Και σίγουρα επειδή κανείς δεν μας δίδαξε πως να το κάνουμε, τόσο οι μεγαλύτεροι αλλά κυρίως οι νεότεροι, είναι φυσικό να δημιουργούνται και παρεξηγήσεις και οι 2 ζωές μας να αλληλοδιαπλέκονται.

Θα νομίζετε διαβάζοντας ότι πυροβολώ τα μέσα δικτύωσης. Μάλλον το αντίθετο. Τα social media είναι ένα εργαλείο, ένα μέσο για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, αρκεί να υπάρχει σωστή και δημιουργική χρήση. Κάθε μέσο είναι δύναμη στα σωστά χέρια. Μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε νέους φίλους να προωθήσουμε τη δουλειά και γιατί όχι ακόμα και να βρούμε και το άλλο μας μισό, ειδικά αν αυτό βρίσκεται τόσο μακριά μας που μόνο διαδικτυακά μπορούμε να το βρούμε! Σε αυτό το κομμάτι θα μείνουμε σε αυτό το άρθρο…

Το φλερτ στην εποχή των social media

social media love coupleΜέχρι πριν λίγα χρόνια το φλερτ γινόταν κυρίως σε μπαράκια και καφέ και στις πλατείες και στο σχολείο για τους μικρότερους. Πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει, φόρτος εργασιακός και οικονομική κρίση έχει μειώσει τις εξόδους για τους μεγαλύτερους ενώ και οι μικρότεροι που είναι η γενιά του διαδικτύου και της τεχνολογίας περνούν τον χρόνο τους σε εικονικές πραγματικότητες οπότε και το φλερτ λαμβάνει χώρα εικονικά σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Η κοινωνικότητα του σύγχρονου ανθρώπου όλων των ηλικιών αποτελεί ζητούμενο και αγνοείται σε μεγάλο βαθμό. Συνεπώς γίνεται και πιο δύσκολο να βρούμε το άλλο μας μισό καθώς ο καθένας είναι απορροφημένος στον μικρόκοσμο του και στα προβλήματα του. Και κάπου εδώ έρχονται τα social media και τα likes σαν από μηχανής θεός που λειτουργούν σαν το έναυσμα αποδοχής από τους άλλους, που μπορεί να μας δώσουν μια ώθηση να ανοιχτούμε.

social media love likes
Επιπλέον, ντροπαλοί, αναβλητικοί, κοινωνιοφοβικοί, όλοι αυτοί έχουν ένα επιπλέον εργαλείο στο να βρουν το άλλο τους μισό.

Το φλερτ,τα όμορφα λόγια,η έκφραση των αισθημάτων το πνευματώδες χιούμορ έχουν αντικατασταθεί από emoticons, likes, quotes, φωτογραφίες, ηχογραφημένα μηνύματα πίσω από μια οθόνη και με άπλετο χρόνο να σκεφτούμε κάτι έξυπνο ώστε να εντυπωσιάσουμε.

Οι παγίδες του διαδικτυακού φλερτ

Όλα καλά και ρόδινα λοιπόν; Δυστυχώς μάλλον όχι. Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές.Υπάρχουν και παγίδες. Ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Η ανωνυμία

Καταρχήν, μια μεγάλη παγίδα είναι η ανωνυμία. Πολλαπλά προφίλ, ψεύτικα προφίλ και άνθρωποι έτοιμοι να πουν μικρά ή μεγάλα ψέμματα καθώς η ανωνυμία πίσω από έναν υπολογιστή επιτρέπει σε κάποιον να φτιάξει μια περσόνα φανταστική και ιδανική που πολύ μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα με ψυχοπαθολογία πολλές φορές. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ανήλικους ειδικά να έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης τέτοιων ανθρώπων που αλλιώς τους εμφανίζονται και άλλοι είναι στην πραγματικότητα ή ακόμα και μεγαλύτεροι που άλλο περίμεναν και άλλο βρήκαν στην πορεία.

Στη μάχη των likes…

Μια άλλη παγίδα ειδικά σε ότι έχει να κάνει τους εφήβους είναι η παγίδα των likes. Η εφηβεία είναι μια περίοδος αναζήτησης με τους εφήβους να μην έχουν δομήσει μια στέρεη εικόνα εαυτού με αποτέλεσμα να άγονται και να φέρονται από τα likes και να θεωρούν ότι η αυτοεκτίμηση τους και η αποδοχή από το άλλο φύλο, μιας και μιλάμε για τις ερωτικές σχέσεις,εξαρτάται από τον αριθμό των likes, δίνοντας σε αυτά μια αξία πολύ παραπάνω από αυτήν που μπορεί να έχει. Σε μια παλαιότερη ερώτηση έφηβης αναγνώστριας είχα απαντήσει πως ένα like,είναι απλά ένα like. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο και τα αισθήματα κάποιου αλλά και η αξία μας σαν άτομα δεν μπορεί να καθοριστεί από αυτό.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Τέλος υπάρχει και ένα επιπλέον πρακτικό θέμα. Η σεξουαλική δραστηριότητα και έκφραση είναι πολύ διαφορετική στην πραγματική ζωή σε σχέση με το πως αυτή εκφράζεται μέσω ενός υπολογιστή ή ενός κινητού με αποτέλεσμα πολλοί νέοι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες βάση αυτού του χάσματος.

Ο έρωτας βρίσκεται εκεί έξω

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να μείνουν δύο απλά πράγματα σε όσους μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν και νομίζουν ότι τους αφορά. Κανένα μέσο δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό. Όλα εξαρτώνται από τη γνώση και τη χρήση του. Η γνώση είναι πάντα δύναμη και σύμμαχος και δεύτερον ότι μπορεί με τη σωστή χρήση τα κοινωνικά δίκτυα να βοηθούν στην ανεύρεση του έρωτα που βρίσκεται εκεί έξω.. Αλλά δώστε νόημα στη φράση πως ο έρωτας βρίσκεται εκεί έξω. Το “μέσα” του διαδικτύου έχει νόημα μόνο αν μετατραπεί σε “εκεί έξω”.

erotas-enthousiasmos

Γιατί στα κοινωνικά δίκτυα μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτό που νιώθετε,αλλά όχι το πώς αισθάνεστε σε όλο του το μεγαλείο… Το συναίσθημα είναι πάντα κάτι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικό από μια λέξη. Τα κοινωνικά μέσα μπορεί να φιλτράρουν πρόσωπα και αισθήματα και να δημιουργήσουν έναν εικονικό κόσμο, αλλά στο τέλος η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω.

Στα βλέμματα,στο άγγιγμα, στα λουλούδια, στα γλυκά, σε ένα άλλο δώρο που θα κάνετε, σε αυτές τις μικρές πράξεις που μπορούν να μετουσιώσουν τον διαδικτυακό έρωτα σε πραγματική αγάπη με περιεχόμενο “εκεί έξω”…

 

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Site γνωριμιών: τα σύγχρονα γραφεία συνοικεσίων;

Μου έκανε like σε μια φωτογραφία. Μήπως του αρέσω;

Παθολογική ζήλια: «Βλέπω τα like που κάνει στις άλλες και γίνομαι παρανοϊκή»

Gatsbying: η νέα τεχνική της… σαγήνης, για να αυξήσεις τα likes σου στα social media!

 

Σχετικά άρθρα