Παρενέργειες από εμβόλιο: «Έκανα το αντιγριπικό και έχω βήχα και πυρετό που δεν υποχωρούν…»

Έκανα πριν δέκα ημέρες αντιγριπικό εμβόλιο και εν συνεχεία μου εμφανίστηκε για δυο ημέρες πυρετός μέχρι 38 και έντονος βήχας. Τώρα ο πυρετός έχει υποχωρήσει, αλλά ο έντονος βήχας με τα φλέματα συνεχίζεται. Πήρα Mucosolvan, αλλά καμμιά βελτίωση. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αντιγριπικό εμβόλιο ανοσοποιεί έναντι 2 υποτύπων του ιού της γρίπης τύπου Α [A/Michigan/45/2015 (H1N1) & A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)] και 2 υποτύπων του ιού της γρίπης τύπου Β [B/Colorado/06/2017 & B/Phuket/3073/2013].

Επομένως δεν ανοσοποιεί έναντι άλλων ιών που μπορούν να προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα όπως ο αδενοϊός, ο ρινοϊός, ο κορωναϊός, ο ιός της παραγρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Επίσης, όπως με οποιοδήποτε εμβόλιο, ο εμβολιασμός ενδέχεται να μην προστατεύσει όλους τους εμβολιαζόμενους, καθώς υφίσταται ένα ποσοστό αποτυχίας ανοσοποίησης.

Επιπρόσθετα, αρκετά συχνά μπορεί να εμφανιστεί ρίγος και πυρετός ως ανεπιθύμητη ενέργεια και πιο σπάνια γριπώδης συνδρομή, μετά από αντιγριπικό εμβολιασμό.

Τέλος, το εμβόλιο χρειάζεται περίπου 21 ημέρες για να επάγει την ανοσοποίηση στους ενήλικες, οπότε στο ενδιάμεσο διάστημα ο εμβολιασμένος είναι απροστάτευτος. Για αυτό και συνιστάται η όσο τον νωρίτερο διενέργεια του εμβολιασμού (τέλη Σεπτέμβρη – αρχές Οκτώβρη).

Όσον αφορά την περίπτωση σας, μπορεί να υπεισέρχονται όλες οι προαναφερόμενες παράμετροι και θα ήταν φρόνιμο να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας ιατρό.

Σημειωτέον θα πρέπει να επικοινωνήσετε και με το τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης της φαρμακευτικής εταιρείας, που κυκλοφορεί τον εν λόγω εμβόλιο, για αναφορά ανεπιθύμητης ενέργειας ή απουσίας αποτελεσματικότητας.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD PhD
Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι
Τηλ. 2130283064
www.synpraxis.eu

Σχετικά άρθρα