Μαργαρίτα Λάτση: Η μικρότερη κόρη του «καπετάν» Γιάννη – Ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της, η ζωή στο Μονακό και οι επισκέψεις της στην Ελλάδα

Μία δυσάρεστη είδηση βύθισε στο πένθος την οικογένεια Λάτση. Ο θάνατος του συζύγου της μικρότερης κόρης του Γιάννη Λάτση, Μαργαρίτας, είναι αν μη τι άλλο απρόσμενος. Ο Γιώργος Κατσιάπης ¨έφυγε¨ από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής όμως η πληροφορία για τον θάνατό του έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ ο Γιώργος Κατσιάπης έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Κυκλοφορούν ωστόσο κάποια δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η αιτία θανάτου του παραμένει αδιευκρίνιστη αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να ζαλίστηκε, να έχασε την ισορροπία του και να έπεσε στο κενό από μπαλκόνι σπιτιού. Φυσικά δεν υπάρχει επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο άνδρας της Μαργαρίτας Λάτση έφυγε νωρίς και η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην οικογένεια.

Η ζωή στο Μονακό

Η Μαργαρίτα Λάτση και ο σύζυγός της Γιώργος Κατσιάπης είχαν επιλέξει από το 1996 να ζουν στο Μονακό. Έφυγαν από την Ελλάδα αμέσως μετά τον γάμο τους. Εκεί το ζευγάρι είχε αναλάβει τα γραφεία της τράπεζας της οικογένειας. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κατσιάπης ήταν για χρόνια διευθυντής στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών EFG Eurofinanciere d΄ Investissements SAM,¬ της εταιρείας που λειτουργεί ως ένας από τους πολλούς επενδυτικούς βραχίονες του ομίλου της Eurobank.

Το ζευγάρι ζούσε μία ήσυχη ζωή αφού όπως λέγεται ο Γιώργος Κατσιάπης ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που απέφευγε τις πολλές κοσμικές εμφανίσεις. Μαζί είχαν αποκτήσει δύο παιδιά τον μικρό Γιάννη, που πήρε το όνομα του παππού του και την Τατιάνα.

Τα παιδιά τους που από μικρά έγιναν… πρωταθλητές

Η οικογένεια έχει κρατήσει την ιδιωτική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γι’ αυτό ίσως να μην γνωρίζαμε τίποτα για τα παιδιά της Μαργαρίτας και του Γιώργου αν δεν είχαν γίνει πρωταθλητές. Μπορεί το μυαλό σας να πηγαίνει σε κάποιο άθλημα ωστόσο ο Γιάννης και η Τατιάνα είχαν ταλέντο στο σκάκι. Από μικρή ηλικία έπαιρναν μέρος σε Ευρωπαικά τουρνουά όπου και διέπρεπαν κερδίζοντας βραβεία. Ανήκαν στις ομάδες της Ελεβετικής Ομοσποδνίας Σκακιού τουλάχιστον κατά την παιδική τους ηλικία.

Ο γάμος της Μαργαρίτας και ο οικοδεσπότης Γιάννης Λάτσης

Σημαντική στιγμή τόσο για τη μικρότερη κόρη του Γιάννη, Μαργαρίτα, όσο και για ολόκληρη την οικογένεια ήταν ο γάμος με τον εκλιπόντα Γιώργο Κατσιάπη. Σε καμία περίπτωση ο Γιάννης Λάτσης εκείνη την ευτυχισμένη μέρα δεν φανταζόταν ότι 22 χρόνια μετά ο γαμπρός του θα έφευγε από τη ζωή.

Η οικογένεια σύσσωμη είχε μαζευτεί για να γιορτάσει το γεγονός στις 26 Ιουνίου του 1996. Πριν από 22 ολόκληρα χρόνια ο Γιάννης Λάτσης όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ήταν ντυμένος στα λευκά, με παπιγιόν και μπλε ελεκτρίκ μαντηλάκι έτοιμος να υποδεχτεί τους σημαντικούς προσκεκλημένους του. Πολιτικοί, επιχειρηματίες αλλά και φίλοι παρευρέθηκαν εκείνη τη μακρινή βραδιά που η οικογένεια γιόρταζε. Όπως μάλιστα διαβάζουμε στο Βήμα ο Γιάννης Λάτσης φρόντιζε να διασκεδάζει τους καλεσμένους : «με τα καλαμπούρια του και την ανεπανάληπτη αθυροστομία του, ένα κεντρικό στοιχείο της «εξωτερικής εμφάνισής» του που λειτούργησε πάντα ως συγκριτικό πλεονέκτημα».

Την τραγωδία της οικογένειας έμελλε να δει η Εριέττα

Ο γενάρχης της οικογένειας Γιάννης Λάτσης δεν ήταν γραφτό να βιώσει την ξαφνική απώλεια στη ζωή της μικρότερής του κόρης Μαργαρίτας αφού έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 15 χρόνια. Του έμειναν μόνο οι θετικές εμπειρίες από τον γάμο και τη ζωή της στο Μονακό. Ωστόσο η σύντροφος της ζωής του, Εριέττα Τσουκαλά, έμελλε να ζήσει την απώλεια του άντρα της κόρης της. Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για ένα νέο που δεν μπορεί να μοιραστεί με τον επί 63 χρόνια σύζυγό της. Σίγουρα και οι δυο τους θα εύχονταν τα παιδιά τους να είναι τόσο τυχερά όσο ήταν εκείνοι στην κοινή ζωή τους.

gianni-latsis-erietta
Φωτογραφία: neraida.org

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Ο Γιάννης και η Εριέττα παντρεύτηκαν το 1940 στον Πύργο Ηλείας όταν εκείνος ήταν 30 χρονών κι εκείνη 16 χρονών. Όταν παντρεύτηκαν ο Γιάννης Λάτσης είχε καταφέρει να γίνει υποπλοίαρχος. Δεδομένου ότι ήταν το 14ο παιδί από μία οικογένεια με 15 παιδιά φανταζόμαστε ότι θα ήταν μεγάλο κατόρθωμα το γεγονός ότι κατάφερε εκείνη την εποχή να βγάλει τη Σχολή Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού του Πύργου.

Φυσικά τα σχέδιά του δεν τελείωναν εκεί. Όταν το 1947 γεννήθηκε ο γιος του Σπύρος είχε ήδη ένα πλοίο, τη «Νίκη», ωστόσο θέλησε να επεκτείνει τον στόλο του αγοράζοντας το κρουαζιερόπλοιο «Νεράιδα» με το οποίο εδραίωσε τα δρομολόγια στον Σαρωνικό. Οι δουλείες πήγαν καλά αφού στη συνέχεια αγόρασε κι άλλα πλοία. Οι επαφές που έκανε με τη Σαουδική Αραβία του απέφεραν πολλά κέρδη αφού ανέλαβε τη μεταφορά πετρελαίου προς Ελλάδα και Ιταλία. Μέσα σε 8 χρόνια κατάφερε να αποκτήσει 12 δεξαμενόπλοια.

Αυτή ήταν η αρχή μίας πορείας που οδήγησε στην δημιουργία της Πετρόλα αλλά και των διυλιστηρίων στην Ελευσίνα. Φυσικά ο Όμιλος Λάτση ενεργοποιήθηκε στον κλάδο των ακινήτων αλλά και στον τραπεζικό τομέα. Σήμερα τα παιδιά του βρίσκονται στο τιμόνι των επιχειρήσεων λειτουργώντας σαν μία γροθιά.

Οι πρόσφατες επισκέψεις της Μαργαρίτας Λάτση στην Ελλάδα

Μπορεί η Μαργαρίτα Λάτση να έχει αναλάβει τις δουλειές της οικογένειας στο Μονακό ωστόσο δεν παραλείπει να επισκέπτεται την Ελλάδα και τους συγγενείς της. Πρόσφατα αφορμή στάθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού στο Κατακόλο το οποίο ονομάστηκε «λιμάνι Ιωάννης Λάτσης». Δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από αυτή την εκδήλωση η Μαργαρίτα Λάτση η οποία βρέθηκε μαζί με τα αδέρφια της στο πλευρό της μητέρας της Εριέττα Λάτση. Η εν λόγω ονοματοδοσία έγινε στις 14 Σεπτέμβρη ανήμερα της γέννησης του «καπετάν» Γιάννη Λάτση.

Η Μαργαρίτα Λάτση επίσης είχε επισκεφθεί πέρυσι το καλοκαίρι τη χώρα μας. Δεν θα μπορούσε να μην παρευρεθεί στα γενέθλια της ανιψιάς της Εριέττας τα οποία γιορτάστηκαν στη Μύκονο. Ύστερα από μία σύντομη στάση στο νησί των ανέμων πήρε το δρόμο για την Ελούντα όπου συνηθίζει να παραθερίζει. Το συγκεκριμένο μέρος της Κρήτης προτίμησε και η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη την ίδια χρονιά με αποτέλεσμα οι δύο κυρίες να συναντηθούν.
Σίγουρα αυτές δεν είναι οι μοναδικές επισκέψεις της Μαργαρίτα Λάτση στη χώρα μας απλά η ίδια προσπαθεί να κρατήσει την ιδιωτική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.


Τώρα έρχεται η στιγμή που η οικογένεια θα ανταμώσει ξανά ωστόσο δεν θα είναι για κάποια γιορτή αλλά για τον θάνατο του συζύγου της Μαργαρίτας, Γιώργου Κατσιάπη.

Σχετικά άρθρα