Τι πρέπει να τρώει το παιδί μου σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας;

Γαστρεντερίτιδα: πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να εμφανίσουν περισσότερο τα παιδιά, παρά οι ενήλικες, ειδικά τώρα που έρχεται σιγά σιγά ο Χειμώνας. Κύρια συμπτώματα; Διάρροια και εμετός. Μεγαλύτερος κίνδυνος; Η αφυδάτωση.

Επικίνδυνη σε νήπια κάτω των 2 ετών

Η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ επικίνδυνη σε νήπια κάτω των 2 ετών καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιφέρει απώλεια συνείδησης και -σε σπανιότερες περιπτώσεις- ακόμα και θάνατο… Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς των νηπίων είναι να τα ενυδατώνουν συνέχεια και να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του παιδιάτρου, σε περίπτωση που εκείνος κρίνει ότι το παιδί πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Κυρίως νερό

Η αφυδάτωση είναι ένας κίνδυνος που διατρέχει τόσο ένα μικρότερο παιδί, όσο και ένα μεγαλύτερο, όπως και φυσικά ένας ενήλικας. Ωστόσο, τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν πολύ λιγότερο καθώς έχουν περισσότερα αποθέματα υγρών στο σώμα τους. Γι’ αυτούς η γαστρεντερίτιδα είναι μια πολύ δυσάρεστη ασθένεια αλλά όχι τόσο επικίνδυνη. Ωστόσο, πρέπει να φροντίζετε την ενυδάτωσή τους σε τακτά διαστήματα. Τι πρέπει να αποφεύγετε; Τους χυμούς φρούτων, όπως και την coca cola – που μπορεί να σας έδινε η δική σας μητέρα σε μικρή ποσότητα όταν εσείς ήσασταν άρρωστοι. Γιατί; Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη δεν βοηθάει στο να σταματήσει η διάρροια αλλά και ούτε είναι τα κατάλληλα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ωστόσο, ο παιδίατρος  Patrick Tounian, επικεφαλής του Παιδιατρική Κέντρου Διατροφής και Γαστρεντερολογίας του νοσοκομείου στο Παρίσι, δεν αποκλείει την κατανάλωσή τους: “Αν η coca cola και οι χυμοί είναι τα μόνα υγρά που ζητάεί το παιδί, δώστε του με φειδώ”.

Σούπα λαχανικών με μπόλικο αλάτι

Οι εμετοί και οι διάρροιες έχουν ως αποτέλεσμα να αποβάλλονται από τον οργανισμό πολλά μεταλλικά άλατα. Οπότε για να τα αναπληρώσετε είναι καλό να δώσετε στο παιδί μια ελαφριά σούπα λαχανικών με λίγο παραπάνω αλάτι από το κανονικό.

Ο λαπάς δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση

Ο παιδίατρος Patrick Tounian αναφέρει πως, αντίθετα με τις επικρατούσες απόψεις, το ρύζι δεν είναι η λύση για την γαστρεντερίτιδα. Ούτε σταματάει τις διάρροιες ούτε καταπολεμάει την αφυδάτωση.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από το e-sante.fr

 

 

Σχετικά άρθρα