Αν και με φλερτάρουν συχνά, φοβάμαι να κάνω σεξ. Μήπως είμαι ανέραστη;

Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι παρόλο που είμαι 27 χρόνων, αρέσω στα αγόρια και έχω κατακτήσεις, μου αρέσει μόνο το φλερτ και μέχρι εκεί. Είμαι χρόνια μόνη μου, με διάφορες περιπετειούλες, που δεν ήταν ποτέ κάτι σοβαρό και με διάρκεια. Ίσως φοβάμαι τη δέσμευση… Δεν μπορώ να καταλάβω.

Αυτή την περίοδο μου αρέσει ένα παιδί. Εκείνος με φλερτάρει, αλλά δεν το προχωράω παρόλο που είναι στο χέρι  μου. Μήπως είμαι ανέραστη και δεν το ξέρω; Επίσης, ακούω συνέχεια για το σεξ και  το σεξ εμένα δεν μου προκαλεί καν ενδιαφέρον. Δεν έχω και πλούσια σεξουαλική ζωή. Μόνο μια φορά έχω κάνει. Τι να κάνω; Πώς να αλλάξει η διάθεσή μου και να μπω στο παιχνίδι των σχέσεων;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο συνάμα όμως εύκολα διαχειρίσιμο αν αποσαφηνιστούν οι αιτίες του.

Συμβαίνει άτομα ανεξαρτήτως φύλου να δυσκολεύονται με τις κοντινές σχέσεις καθώς και τη σεξουαλική επιθυμία/διέγερση αλλά και σεξουαλική πράξη.

Ωστόσο, οι βαθύτερες ρίζες για την εν λόγω θέση, διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από το προσωπικό του ιστορικό, δηλαδή τον τρόπο που έχει μεγαλώσει, τις ενδοψυχικές δυνάμεις και δυναμικές, τις αντιστάσεις, τη δυσκολία με την έκφραση των συναισθημάτων του. Αν μπουν στην εξίσωση οι προηγούμενες σχέσεις/εμπειρίες, η πρώτη σεξουαλική επαφή η εξίσωση δυσκολεύει και οι άγνωστοι που αναζητούνται πλέον πολλοί.

Για την επίλυση του λοιπόν, θα χρειαστεί να τμηματοποιήσουμε τα κομμάτια που μας ενδιαφέρουν, για να κατανοήσει και να αισθανθεί το άτομο πράγματα ώστε να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να προχωρήσει σε μια υγιή σεξουαλική ρουτίνα και συναισθηματική επαφή/σχέση.

Η αλήθεια είναι όπως αναφέρετε ότι το σεξ ακούγεται παντού, είναι παντού και όλοι το αντιμετωπίζουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτό είναι μία πραγματικότητα.

Ωστόσο, το να μην ασπάζεται κάποιος αυτή την εμμονή ή να απέχει συνειδητά από αυτό δε θεωρείται παράλογο ή παθολογικό, αλλά θέμα προσωπικής επιλογής.

Όμως, στην περίπτωση που τον ενοχλεί ή τον προβληματίζει η αποχή του από τη σεξουαλική πράξη/ερωτική επιθυμία και θέλει να το διερευνήσει, παράγοντες όπως οι οικογενειακές δυναμικές και τα ανείπωτα συναισθήματα είναι μια καλή αρχή.

Η πρόταση μου για εσάς είναι μια θεραπευτική διαδικασία που θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με κομμάτια που τώρα είναι θολά και πιθανότατα σε επίπεδο ασυνείδητο, δηλαδή επίπεδο στο οποίο δεν έχετε πρόσβαση. Επίσης, επαφή με τα ανείπωτα συναισθήματα αλλά και αποσαφήνιση των όρων «κοντά», «κοντινή επαφή», «εμπιστεύομαι», «σχετίζομαι». Αυτό, θα διευκολύνει και θα αναδείξει την πραγματική σχέση σας με το σεξ και την κοντινότητα που αυτό εμπεριέχει.

Τέλος, θα σας βοηθήσει να αναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με τον έλεγχο. Ορισμένες φορές η αποχή από το σεξ θα μπορούσε να δηλώνει έναν έλεγχο του ατόμου στο τι θα έρθει κοντά του ή θα κρατήσει μακριά από το ίδιο.

Καλύτερα θα ήταν να μοιραστείτε με κάποιον το προσωπικό σας ιστορικό, ώστε εκτός των παραπάνω εικασιών, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας να σας καθοδηγήσει να κατανοήσετε αλλά και να επιλυθεί ό,τι σας προβληματίζει.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Yποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής Σεξολογίας,

Doctor of Human Sexuality, IASHS, CA, USA

Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Κλινική Ύπνωση για σεξουαλικές δυσλειτουργίες

MA Columbia University, N.Y., USA/ MSc IASHS, CA, USA

Διατηρεί γραφείο στην οδό Άλυος 9, όπισθεν Χίλτον, Αθήνα

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

Σχετικά άρθρα