Tara Fares: Τη δολοφόνησαν επειδή ήταν διάσημη influencer – Μια ιστορία για το μαρτύριο των γυναικών στον αραβικό κόσμο

Η ισότητα των φύλων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική φαντάζει ακόμα κάτι πολύ μακρινό. Σε ορισμένες χώρες του αραβικού κόσμου χώρες βλέπουμε μικρά αλλά εξαιρετικά αργά βήματα προόδου, ενώ σε άλλες με λύπη διαπιστώνουμε τεράστια άλματα προς τα πίσω. Οι γυναίκες αυτών των χωρών υποφέρουν και στερούνται βασικών δικαιωμάτων από δικτατορικά καθεστώτα, τον νόμο της Σαρίας και μια συντηρητική νοοτροπία αιώνων. Μία ίσως από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες, ενδεικτική αυτής της καταπίεσης, είναι εκείνη της Tara Fares, μίας 22χρονης influencer από το Ιράκ που δολοφονήθηκε επειδή ήταν διάσημη…

Η συγκλονιστική ιστορία της Tara Fares

Ήταν ξημερώματα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου όταν η 22χρονη Tara Fares έπεφτε νεκρή στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη. Το νεαρό μοντέλο βρισκόταν μέσα στην Πόρσε της όταν δέχτηκε τους πυροβολισμούς. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε δολοφονίες γυναικών που είναι αναγνωρίσιμες στη χώρα τους και πρόσφατα έπεσαν επίσης θύματα δολοφονικής επίθεσης.

Ποια ήταν η νεαρή Tara Fares που έγινε στόχος αντιδραστικών κύκλων; Ποιο είναι το νήμα που ενώνει τις ιστορίες αυτών των γυναικών;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) στις

Το χρονικό της δολοφονίας

Η δολοφονία που έγινε ξημερώματα καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Άντρες που επέβαιναν σε μηχανές σταμάτησαν δίπλα από το παράθυρο της Πόρσε και πυροβόλησαν 3 φορές τη νεαρή γυναίκα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

No time for love , no time for hate ????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) στις

Η Tara Fares μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βαγδάτης ωστόσο ήταν πολύ αργά για εκείνη. Το συγκλονιστικό είναι ότι στο αμάξι είχαν σκοτώσει και άλλη γυναίκα που έγινε στόχος μέσω της αναγνώρισής τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών διενεργείται έρευνα για το περιστατικό.

Η Tara Fares έμενε στην πόλη Erbil ωστόσο επισκεπτόταν συχνά την πρωτεύουσα. Η τελευταία της φορά έμελε να είναι μοιραία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) στις

Η influencer με τους 2.8 εκατομμύρια ακόλουθους

Η Tara Fares πρόλαβε να γίνει μις Βαγδάτη (2015) ωστόσο δεν κατάφερε να γίνει μις Ιράκ αφού το νήμα της ζωής της κόπηκε ξαφνικά. Η νεαρή κοπέλα ήταν influencer στα social media και μάλιστα μία μέρα πριν είχε ψηφιστεί ως κορυφαία σε αυτά. Αρκεί μία ματιά στο προφίλ της στο instagram και τους 2.8 εκατομμύρια ακόλουθούς της για να καταλάβουμε ότι είχε τραβήξει την προσοχή τόσο στην χώρα της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) στις

Ο τρόπος ζωής της 22χρονης ίσως ήταν αυτό που ενόχλησε αλλά και το γεγονός ότι ασκούσε επιρροή σε τόσο κόσμο. Γενικά η Tara Fares όπως λέγεται δεν χωρούσε σε καλούπια. Ήδη στα 22 της ήταν μητέρα αφού είχε παντρευτεί στα 16 της χρόνια. Επέλεξε όμως να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της και πήρε διαζύγιο. Μπήκε μέσα στα Ιρακινά σπίτια μέσα από τις φωτογραφίες της. Τόσο το γεγονός ότι ντυνόταν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς ακολουθώντας τη μόδα όσο και το γεγονός ότι εξέφραζε ανοιχτά τις απόψεις της προκαλούσε τα συντηρητικά μυαλά της χώρας. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνοιγε θέματα όπως η οικογενειακή κακοποίηση.

Οι διαδικτυακές προσβολές δεν άργησαν να έρθουν. Όπως λέγεται μάλιστα η Tara Fares λόγω αυτών των σχολίων επέλεξε να εγκαταλείψει τη Βαγδάτη που ήταν η γενέτειρά της. Η μητέρα της ήταν Λιβανέζα σιίτισα ενώ ο πατέρας της Ιρακινός χριστιανός.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) στις

Ποιες ήταν οι 3 γυναίκες που δολοφονήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Η βασίλισσα της ομορφιάς Tara Fares σκοτώθηκε δύο μέρες μετά την Suad al-Ali, μία ακτιβίστρια που πάλευε για τα δικαιώματα των γυναικών. Η δολοφονική επίθεση έγινε στην πόλη Basra. Εκεί υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες για τη διαφθορά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Η Suad al-Ali ήταν ανάμεσα σε εκείνους που διοργάνωναν τις διαδηλώσεις εκείνες τις μέρες. Τελικά δολοφονήθηκε την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη βαδίζοντας προς το αυτοκίνητό της.


Τόσο οι δύο αυτές δολοφονίες όσο και δύο περιστατικά που συνέβησαν τον Αύγουστο οδήγησαν σε διεξαγωγή έρευνας που συνδέει τα περιστατικά. Δύο Ιρακινές που ασχολούνταν με τον χώρο της ομορφιάς ήταν τα θύματα των δολοφονιών που έγιναν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Στις 16 Αυγούστου βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη Βαγδάτη η Rafeef al-Yaseri η οποία ήταν ιδιοκτήτρια κέντρου ομορφιάς και πλαστικός χειρουργός. Η 32χρονη ήταν γνωστή ως Barbie του Ιράκ. Η νεαρή γυναίκα συχνά υποστήριζε ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους κάνοντας αλλαγές στο σώμα τους και με αυτόν τον τρόπο να γίνουν «κύριοι του εαυτού τους». Οι Ιρακινές αρχές απέδωσαν τον θάνατό της σε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Φωτογραφία της Rafeef al-Yaseri :

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Official Dr.Rafeef Fashion (@rafeeffashion) στις

.
Μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε η Rasha al-Hassan η οποία επίσης ήταν ιδιοκτήτρια κέντρου ομορφιάς και βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Τα αίτια θανάτου της γεννούν ερωτηματικά.

 

«Θα είσαι η επόμενη»…

Ενώ η ιστορία με τις δολοφονίες έχει θορυβήσει τόσο την κοινωνία του Ιράκ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο μία μαρτυρία δείχνει ότι ίσως υπάρξει και συνέχεια αν δεν δοθεί ένα τέλος βρίσκοντας τους υπεύθυνους. Μία πρώην βασίλισσας ομορφιάς κατέθεσε ότι μετά την δολοφονία της Tara Fares δέχτηκε απειλητικό μήνυμα που έλεγε: «Θα είσαι η επόμενη». Η Μις Ιράκ 2015 Shimaa Qasim αποκαλύπτει σε βίντεο κλαίγοντας ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Το ερώτημα είναι αν οι αρχές θα αφήσουν να γίνουν οι απειλές πραγματικότητα…

Σχετικά άρθρα