Γιατί τα ζώα μας κάνουν ευτυχισμένους;

Είναι πρωί. Χτυπάει το ξυπνητήρι και ανοίγεις τα μάτια σου. Αντικρύζεις δύο άλλα μάτια να σε κοιτούν και μια υγρή μυτούλα. Ξέρεις ότι το πρωί μπορείς να ξυπνήσεις πολύ πιο έυκολα και χαρούμενα, όταν έχεις έναν σκύλο που κουνάει την ουρά του σαν τρελός μόλις σε βλέπει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Ο ενουσιασμός του δε θα φτάσει στο αποκορύφωμα όταν θα ντυθείς και θα πιάσεις το λουράκι του. Ώρα για βόλτα!

Η ζωή με έναν σκύλο είναι καλύτερη. Αυτό είναι ένα γεγονός. Οι τετράποδοι φίλοι μας σε κάνουν να χαμογελάς περισσότερο. Σε αναγκάζουν να κινηθείς. Σε ενθαρρύνουν να είσαι πιο προσεκτικός. Σε κάνουν να νιώθεις ότι κάποιος σε αγαπά αληθινά. Ίσως γι ‘αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα κατοικίδια ζώα βελτιώνουν τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία μας. Έχεις αναρωτηθεί όμως με ποιον ακριβώς τρόπο το κάνουν;

Τα ζώα βελτιώνουν τη διάθεσή μας

Η μία μελέτη μετά την άλλη έχει δείξει ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια πιο θετική και αισιόδοξη στάση για τη ζωή και αλλά και τα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι. Η παρέα με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί ακόμη και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Ίσως υπάρχουν πολύ λόγοι που μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά ο συγγραφέας Karen Winegar το συνοψίζει τόσο όμορφα: «Ο δεσμός ανθρώπου-ζώου παρακάμπτει το μυαλό, πηγαίνοντας κατευθείαν στην καρδιά και τα συναισθήματα και μας τρέφει με τρόπους που δεν μπορούμε να επιτύχουμε με κανέναν άλλο μέσο».

Τα ζώα μας κάνουν να αισθανόμαστε αξιαγάπητοι

Ο χρόνο που περνάμε με τα ζώα, ιδιαίτερα εφόσον τα χαϊδεύουμε ή τα αγκαλιάζουμε, αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο αίμα μας. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη αγάπης», είναι ένας νευροδιαβιβαστής που χαλαρώνει το νευρικό σας σύστημα και μας βοηθά να νιώσουμε ηρεμία.

Τα ζώα μειώνουν άγχος

Η φροντίδα των ζώων όχι μόνο αυξάνει την ωκυτοκίνη, αλλά επίσης μειώνει την κορτιζόλη, την «ορμόνη του στρες». Σε αυτή τη βάση, μελέτες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια μία στρεσογόνας κατάστασης, όταν είχαν μαζί τους το κατοικίδιό τους. Μελέτες στους χώρους εργασίας έχουν δείξει επίσης ότι το να πηγαίνει κανείς στη δουλειά του με τον σκύλο του, μειώνει τα επίπεδα τους άγχους, βοηθά τη γρηγορότερη χαλάρωση μετά από στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει τις θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Τα σκυλιά μας βοηθούν να είμαστε κοινωνικοί

Αν είσαι ντροπαλός, εσωστρεφής ή απλά δεν έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση, ένα κατοικίδιο μπορεί να σε βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι. Καθώς ο σκύλος σου παίζει με ένα άλλο σκυλί, είναι φυσικό και επόμενο να ανταλλάξεις μερικά λόγια με τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου. Είναι πιο εύκολο να ανοίξεις συζήτηση, καθώς έχετε ήδη ένα κοινό έδαφος.

Τα σκυλιά μας κρατούν υγιείς και σε φόρμα

Εάν έχεις και φροντίζεις ένα σκυλί τότε θα συνηθίζεις να το πηγαίνεις βόλτες καθημερινά. Παίζεις μαζί του. Φροντίζεις για την υγιεινή και την τροφή του. Αυτό σημαίνει ότι είσαι ενεργοί και σε κίνηση καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γεγονός που φυσικά ενισχύει τη σωματική σου υγεία ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη διάθεσή σου. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα