Τάκος με φακές

Ένας εναλλακτικός αλλά και πολύ πιο ιδιαίτερος και γευστικός τρόπος για να φας φακές, μόνος ή με φίλους!

Συστατικά

  • 8 μικρές τορτίγιες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φακές
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • αλάτι
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 600 γρ. νερό
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 100 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος + έξτρα για το σερβίρισμα

 

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. γιαούρτι
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Αναποδογυρίζουμε μία ειδική φόρμα για cupcake και διπλώνουμε ελαφρά τις μισές τορτίγιες ανάμεσα από τα «βουναλάκια» της φόρμας.
Ψήνουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν οι τορτίγιες στην ίδια θέση που τις ψήσαμε στην αναποδογυρισμένη φόρμα.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες τορτίγιες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε τις φακές, το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα, το κύμινο, τον κουρκουμά, το αλάτι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ώστε να σοταριστούν και να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματα τους.
Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τον κύβο λαχανικών και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουν τα ντοματίνια.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τις φακές στις τορτίγιες και πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με την πάπρικα και σερβίρουμε με τις τορτίγιες.

Πηγή: akispetretzikis.com

Σχετικά άρθρα